nieuws archief

overzicht

Bijeenkomst 10 jaar De Verbeelding: lancering online platform

Dick Tuinder bij 10 jaar De Verbeelding
Dick Tuinder (kunstenaar/filmmaker), Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds) en Doreen Boonekamp (directeur Nederlands Filmfonds) in gesprek tijdens 10 jaar De Verbeelding
Alberto De Michele bij 10 jaar De Verbeelding

‘De enige weg naar succes is de experimentele weg,’ zo begint Dick Tuinder de bijeenkomst in het Centraal Museum Utrecht voor 10 jaar De Verbeelding: de samenwerking tussen Mondriaan Fonds en het Nederlands Filmfonds voor het mengen van cinematografie en beeldende kunst. Hij lanceert daarbij het online platform waarop een maand lang alle Verbeelding-films te zien zullen zijn. ‘Een sound, een geur, een handschrift – er zit iets in dit werk van de kunstenaars/filmers dat je in een oogopslag herkent.’

In een driegesprek met Dick Tuinder en filmfondsdirecteur Doreen Boonekamp zegt Birgit Donker, directeur Mondriaan Fonds: ‘Belangrijker dan de vraag of de makers kunstenaars of filmmakers zijn, is: wat voegen ze toe? En dat is experiment. Ze wrikken aan de grenzen van wat cinematografie is.’  Ze pleit voor het toepassen van verbeelding in de overtreffende trap en het continueren van de samenwerking tussen beide fondsen om dit mogelijk te maken. Boonekamp bevestigt: ‘We gaan ook de komende tien jaar door.’ Tuinder concludeert: ‘Deze belofte is hard nieuws’.

Op de vraag van Tuinder wat de fondsdirecteuren zouden wensen als zij de architecten van het beleid zouden zijn, antwoordt Donker: ‘Ik zou de wet voor het recht op falen instellen. Als alleen het resultaat telt, blijven makers te voorzichtig. Experiment en onderzoek is wat de kunst verder brengt.’

Twee makers die hun werk verder ontwikkelen via De Verbeelding zijn Janis Rafa en Alberto De Michele. Op de website zijn (trailers van) hun films vanaf nu te zien, binnenkort krijg Rafa een solotentoonstelling in het Centraal Museum. De Michele die de roverspraktijken van zijn vader mythologiseert, vergelijkt in gesprek met Patricia Pisters een goed kunstwerk met een misdaad: je steelt  voor even de blik en de tijd van de kijker.’

Bekijk de films die tot stand zijn gekomen via De Verbeelding op: www.deverbeelding.site.