nieuws archief

overzicht

Davida de Hond is Museumtalent 2018

Uitreiking Museumtalent 2018, winnaar Davida de Hond. Foto: Aafke Holwerda Uitreiking Museumtalent 2018, winnaar Davida de Hond. Foto: Aafke Holwerda

Davida de Hond, programmamaker bij het CODA Museum in Apeldoorn is het Museumtalent van 2018. De prijs is 4 oktober op het nationaal Museumcongres in Den Haag uitgereikt door Marjan Hammersma, secretaris-generaal van het ministerie van OCW. Davida krijgt een gepersonaliseerd ontwikkelingstraject aangeboden door het Mondriaan Fonds ter waarde van vijfduizend euro.

De andere twee finalisten, Femke Veeman van het EYE Filmmuseum en Brigitte Jansen van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, ontvangen een cheque voor een buitenlands congres van 1500 euro. Deze congresreizen worden ook door het Mondriaan Fonds gefinancierd.

Al meer dan tien jaar is Davida de Hond (31) actief in educatieve projecten binnen het erfgoed in Nederland. Zij is daarmee geen startend talent voor het Museumtalent 2018, maar volgens de jury een jonge professional met potentie om door te groeien naar een leidinggevende positie in de museumwereld. Juist die potentie, de brede belangstelling en betekenis voor de sector van Davida de Hond, honoreert de jury met een plek in de finale. Davida is werkzaam bij het CODA Museum in Apeldoorn als programmamaker en als bestuurslid betrokken bij diverse culturele organisaties, zoals de vriendenvereniging van het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem, de Rotterdamse Raad voor Cultuur en het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Vanuit het CODA Museum legt zij voortdurend verbindingen tussen diverse doelgroepen waarbij participatie en diversiteit een vanzelfsprekend onderdeel vormen. Zij is in staat collegae en externen mee te nemen in haar visie, waarbij beleven en ervaren, creativiteit en het ontwikkelen van het deductieve vermogen centraal staat. Davida is betrokken bij de ontwikkeling van het Experiencelab in CODA. Daarnaast werkt ze op dit moment aan een programma in Apeldoorn dat de rol van taal en cultuur benadrukt in de eigen buurt samen met nieuwkomers. Ook ontwikkelde zij de Open Monumenten Klassendagen met een speciaal lesprogramma voor het Primair Onderwijs en het Verzetsproject dat nadrukkelijk inzoomt op het thema vrijheid-onvrijheid.

De winnaar aan het woord: Voor mij staat het begrip agora nog altijd centraal. Agora betekent letterlijk de verzamelplaats in het hart van de (Griekse) gemeenschap van toen. Maar voor mij staat agora ook in relatie tot de cultuursector. Het is het museum als ontmoetingsplaats en het gaat over het bereiken, betrekken en verbinden van verschillende, nieuwe cultuurgebruikers. Daar zit mijn passie. 

Over de Museumtalentprijs
De Museumtalentprijs is een aanmoedigingsprijs voor jonge museumprofessionals tot en met 31 jaar, ingesteld door de minister van OCW. Het doel is de museumbranche te stimuleren om te verjongen en te vernieuwen. Dit jaar werd de prijs voor de tweede keer uitgereikt tijdens het Museumcongres, georganiseerd door de Museumvereniging. De prijs wordt gefinancierd door het Mondriaan Fonds en georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Lees hier meer over de Museumtalentprijs.