nieuws archief

overzicht

Werkbezoek Lenny Geluk aan Sundaymorning@ekwc

Lenny Geluk (CDA Tweede Kamerlid) en Ranti Tjan (directeur Sundaymorning@ekwc)
Ranti Tjan (directeur Sundaymorning@ekwc), Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds) , Lenny Geluk (CDA Tweede Kamerlid) en Dick Verdult (kunstenaar)
Sundaymorning@ekwc
Sundaymorning@ekwc

Het Mondriaan Fonds organiseert geregeld politieke werkbezoeken om de band tussen kunst en politiek aan te halen en het wederzijds begrip te vergroten. Vanochtend leidde fondsdirecteur Birgit Donker CDA Tweede Kamerlid Lenny Geluk-Poortvliet rond bij Sundaymorning@ekwc, samen met directeur Ranti Tjan en beeldend kunstenaar Dick Verdult. Sundaymorning@ekwc is behalve een internationaal befaamde werkplaats voor keramiek ook een kunstenaarsresidency: jaarlijks verblijven er ongeveer zestig kunstenaars, ontwerpers en architecten voor een periode van drie maanden om te experimenteren met keramiek. Het centrum ontvangt jaarlijks honderden aanmeldingen. Ranti Tjan: ‘Alle plannen die raar en onmogelijk zijn schuiven we aan de kant. Vervolgens selecteren we uit deze ogenschijnlijk onhaalbare plannen de toekomstige residenten. Bij het EKWC maken we graag het onmogelijke mogelijk.’

Sundaymorning@ekwc ging door een roerige tijd. Tijdens de forse bezuinigingen op cultuur verloren de postacademische instellingen, waaronder EKWC, hun financiële bijdrage vanuit de overheid. Omdat deze instellingen als gevolg hiervan om dreigden te vallen, besloot Het Mondriaan Fonds dat beeldend kunstenaars en bemiddelaars tussen 2014 en 2016 via een Bijdrage Praktijkverdieping een beurs voor een werkperiode bij onder meer het EKWC konden aanvragen. Hiermee werd sluiting voorkomen. Ranti Tjan: ‘Ik herinner me het moment nog dat ik van de fondsdirecteur het goede nieuws hoorde. Ik was zo blij. Eindelijk hadden we weer een basis waarop we konden voortbouwen.’

Een van de kunstenaars die deze beurs aanvroeg en kreeg was interdisciplinair kunstenaar Dick Verdult. Hij verbleef in 2015 drie maanden in het centrum. Dick Verdult, wiens praktijk meerdere disciplines beslaat, werkte gedurende deze periode voor het eerst intensief met keramiek. Een lastig materiaal met geen garantie op succes. Verdult: ‘Het mooie van het EKWC is dat er experts zijn verbonden aan de werkplaats die hun kennis graag met je delen. Zogenaamde mislukkingen kan ik verdragen. Integendeel: mislukkingen buig ik om naar iets nieuws.’ Over zijn residency zegt hij: ‘De bijdrage van het Mondriaan Fonds maakte deze werkperiode mogelijk. De ongedwongenheid van het EKWC bood mij een vrijheid die cruciaal was voor mijn kunstenaarspraktijk.’

Lenny Geluk toonde zich onder de indruk na afloop van het werkbezoek: ‘Heel fijn om dit werkbezoek af te leggen. We voeden elkaar hierdoor. Prachtig wat ze hier doen. Een werkperiode bij het EKWC is een ware klimaatverandering voor een kunstenaar. Fantastisch dat dit bestaat.’