nieuws archief

overzicht

Nieuwe bijdrage voor restauratie en verduurzaming mobiel erfgoed

Bello in Wognum. Foto: R. de Water Bello in Wognum. Foto: R. de Water

Het Mondriaan Fonds is verheugd dat minister Van Engelshoven extra budget beschikbaar stelt voor restauratie en verduurzaming van mobiel erfgoed. Met de nieuwe Bijdrage Restauratie Mobiel Erfgoed, waarvoor 1 miljoen euro per jaar beschikbaar is, kunnen organisaties op het gebied van mobiel erfgoed de kwaliteit van bijzonder mobiel erfgoed versterken en op duurzame wijze operationeel houden. Het gaat om alle sectoren: rail, weg, water en lucht.

“Met de nieuwe bijdrage wil het Mondriaan Fonds ervoor zorgen dat waardevol mobiel erfgoed voor de toekomst behouden blijft. Dat behoud geldt niet alleen voor de objecten maar ook voor de kennis rond restauratie, waarbij het van groot belang is dat ervaren restauratoren hun ervaring overdragen aan jongeren.” Aldus Birgit Donker in de blog ‘Duurzaam mobiel erfgoed’.

De Bijdrage Restauratie Mobiel Erfgoed kan worden gebruikt voor de restauratie en herstel van mobiel erfgoed dat is opgenomen in het Nationaal Register Mobiel Erfgoed en dat een duidelijke positie inneemt in de verhaallijn van Toonbeelden, waarmee uitdrukking wordt gegeven aan het bijzonder nationaal of regionaal belang. De maximale bijdrage van het Mondriaan Fonds is 50 procent van de projectkosten.

Het Mondriaan Fonds heeft vanaf nu twee bijdragemogelijkheden op het gebied van mobiel erfgoed: naast de nieuwe Bijdrage Restauratie Mobiel Erfgoed voor restauratie ook de Bijdrage Mobiel Erfgoed voor het vergroten van de zichtbaarheid van mobiel erfgoed, het professionaliseren van de sector en voor haalbaarheidsonderzoek.

Voor meer informatie over de Bijdrage Restauratie Mobiel Erfgoed klik hier. Lees ook de blog van Birgit Donker: Mobiel erfgoed verdient een toekomst.