nieuws archief

overzicht

Drie genomineerden voor prijs Jong MonumentenTalent

De drie genomineerden voor de Jong MonumentenTalentprijs 2018. V.l.n.r: Kees van Leeuwen, Martijn Hendriksen, Welmoed Wijmans De drie genomineerden voor de Jong MonumentenTalentprijs 2018. V.l.n.r: Kees van Leeuwen, Martijn Hendriksen, Welmoed Wijmans

Kees van Leeuwen, Welmoed Wijmans en Martijn Hendriksen zijn de drie genomineerden voor de Jong Monumententalentprijs 2018. De winnaar wordt op 8 november tijdens het Nationaal Monumentencongres bekend gemaakt.

De prijs is door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingesteld om jong talent (onder de 33 jaar) in de monumentensector in de schijnwerpers te zetten. De prijs bevordert de verbinding van generaties in de erfgoedsector en genereert positieve (publicitaire) aandacht voor cultureel erfgoed en jonge professionals. De winnaar krijgt een gepersonaliseerd ontwikkelingstraject aangeboden door het Mondriaan Fonds.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zorgt voor de jaarlijkse uitvoering van de prijs en de uitreiking ervan tijdens het Nationaal Monumentencongres, het grootste congres op het gebied van de gebouwde monumentenzorg in Nederland.

De genomineerden
Kees van Leeuwen, expert op het gebied van erfgoed van de Koude Oorlog, wist met zijn inspanningen de atoombunker bij het Geniemuseum in Vught te openen voor het publiek. Welmoed Wijmans bereikte met haar passie een breed publiek, en wel als projectleider voor de Stichting Grote Kerk Naarden. Martijn Hendriksen onderscheidt zich op het gebied van gevelrestauraties. Zijn rol als projectleider bij de gevelrestauratie van Het Schip in Amsterdam was een persoonlijk hoogtepunt voor hem. Binnenkort presenteren de drie genomineerden zich nog uitgebreid via een filmpje.

Alle kandidaten
De jury verwonderde zich over de rol van publieksbereik binnen de werkzaamheden van de elf kandidaten. Zij laten zien voor welke uitdagingen de monumentensector staat. De voorgedragen jonge talenten zijn tussen de 24 en 32 jaar oud en komen uit alle hoeken van de erfgoedwereld. Van directeur tot zelfstandige, van archiefmedewerker tot trainee cultuurhistorie en van adviseur tot architect. Kandidaten konden worden voorgedragen door professionals of betrokkenen uit de sector.
Het volledige juryrapport wordt gepubliceerd na bekendmaking van de winnaar op 8 november.

De jury
De jury bestaat uit de volgende leden, die voor de Prijs 2018 zijn benoemd:

  • Susan Lammers (directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), voorzitter
  • Max Beijk (Molenaar en winnaar MonumentenTalent 2017)
  • Flip van de Burgt (Voorzitter Vakgroep Restauratie)
  • Hanneke Kik (Adviseur erfgoed bij Mondriaan Fonds)
  • Joks Janssen (Buitengewoon Hoogleraar ruimtelijke planning en erfgoed Wageningen Universiteit)

Secretaris van de jury is Maurits van Putten van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.