nieuws archief

overzicht

Eelco van der Lingen nieuwe directeur Mondriaan Fonds

Eelco van der Lingen. Foto: Hein van Liempd Eelco van der Lingen. Foto: Hein van Liempd

Eelco van der Lingen (1971) wordt per 1 maart 2019 directeur van het Mondriaan Fonds, het Nederlandse stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. Van der Lingen is momenteel conservator hedendaagse en moderne kunst van het Fries Museum in Leeuwarden.

Eerder richtte Van der Lingen presentatie-instelling Nest in Den Haag op en was daar tot 2017 directeur en curator. Hij was gastcurator bij onder meer het Centraal Museum in Utrecht, Museum Kranenburgh in Bergen en bij TENT in Rotterdam. Daarnaast was hij reporter bij Trendbeheer en hoofdredacteur bij Jegens & Tevens in opdracht van Stroom Den Haag.

Voorzitter Annelies van der Pauw van de raad van toezicht van het Mondriaan Fonds is verheugd over de benoeming van Van der Lingen. “Met Eelco hebben wij een directeur gevonden die bevlogen en inspirerend en vanuit een open houding het toekomstige beleid van het Mondriaan Fonds verder vorm kan geven, zowel vanuit het perspectief van de maker als van de instelling.”

Eelco van der Lingen over zijn aanstelling: “Binnen het Mondriaan Fonds komt de zorg voor het erfgoed samen met die voor de kunst van nu. Erfgoed laat zien waar we vandaan komen. Kunst biedt ons perspectief op wie we (kunnen) zijn. Wie ‘we’ zijn, is momenteel terecht een belangrijk aandachtspunt. Het Mondriaan Fonds is er voor iedereen en ik hoop dat we meer mensen het gevoel kunnen gaan geven dat ook zij bij ‘wij’ horen. Ik kijk er naar uit om samen met het team van het Mondriaan Fonds verder bij te dragen aan een vitale toekomst voor de beeldende kunst en het cultureel erfgoed”.

Het Mondriaan Fonds draagt namens de Nederlandse burger en in opdracht van het Ministerie van OCW bij aan bijzondere projecten van beeldend kunstenaars, bemiddelaars (curatoren en critici), musea en andere erfgoedinstellingen, presentatie-instellingen, archieven, galeries en opdrachtgevers in binnen- en buitenland op die plekken waar de markt dit (nog) niet doet.

Eelco van der Lingen volgt Birgit Donker op die het fonds zes jaar leidde.