nieuws archief

overzicht

Nieuwe ronde Prix de Rome Beeldende Kunst van start

De nieuwe ronde van de Prix de Rome Beeldende Kunst is van start. De Prix de Rome wordt een keer per twee jaar uitgereikt aan een talentvolle beeldend kunstenaar onder de 40 jaar.

Een breed samengestelde groep van professionals is door het Mondriaan Fonds benaderd om als zogenoemde scouts maximaal twee kunstenaars voor te dragen aan de Prix de Rome jury. Beeldend kunstenaars die aan de voorwaarden voldoen kunnen ook aan de jury worden voorgedragen door derden of door zichzelf aan te melden.

Kunstenaars die aan de formele voorwaarden voldoen kunnen uiterlijk 21 februari zichzelf aanmelden. Derden die een kunstenaar willen voordragen kunnen dit tot uiterlijk 31 januari 2019 doen. Kijk voor meer informatie over de formele voorwaarden en aanmeldprocedure op de website van de Prix de Rome.

Een internationale jury zal uit de voorgedragen kunstenaars vier shortlist-kunstenaars selecteren. Medio april is bekend welke kunstenaars door de jury zijn geselecteerd voor de shortlist. Deze shortlist kunstenaars ontvangen een werkbudget en de opdracht om in de periode mei t/m september 2019 nieuw werk te maken dat vanaf medio oktober wordt gepresenteerd in een groepstentoonstelling bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Op basis van dit nieuwe werk volgt in oktober 2019 een tweede juryronde. Kort daarna zal de winnaar van de Prix de Rome bekend worden gemaakt.

Scouts
Jessica de Abreu (onderzoeker, mede-oprichter The Black Archives), Maziar Afrassiabi (oprichter en directeur Rib), Katayoun Arian (onderzoeker, curator en schrijver), Thomas Bakker (beeldend kunstenaar), Anke Bangma (artistiek directeur TENT), Tudor Bratu (beeldend kunstenaar), Heske ten Cate (artistiek directeur Nest), Adam Colton (beeldend kunstenaar), Piet Dieleman (beeldend kunstenaar), Nathanja van Dijk (directeur A Tale of a Tub), Peter van der Es (directeur Unfair, beeldend kunstenaar), Lino Hellings (beeldend kunstenaar, oprichter PAPA (participating artists’ press agency), Rob Hornstra (fotograaf), Michiel Koelink (mediakunstenaar, docent), Fleur van Muiswinkel (artistiek coördinator Contour Biennale, curator en kunsthistoricus), Stephanie Noach (curator, onderzoeker), Ronald Ophuis (beeldend kunstenaar), Inge Pollet (schrijver, artistiek leider Plaatsmaken), Sara Rajaei (beeldend kunstenaar), Vincent Vulsma (beeldend kunstenaar), Louwrien Wijers (beeldend kunstenaar, initiator gastatelier Louwrien Wijers), Arnisa Zeqo (kunsthistoricus, educator en curator), Bas van den Hurk (beeldend kunstenaar).

Jury
Lonnie van Brummelen (beeldend kunstenaar, winnaar Prix de Rome 2005)
Amira Gad (curator Serpentine Galleries, Londen)
Peter Gorschlüter (directeur Museum Folkwang, Essen)
Frank Koolen (beeldend kunstenaar)
Yasmijn Jarram (curator GEM, Den Haag)
Voorzitter is Valentijn Byvanck (directeur Marres, Maastricht)

Over Prix de Rome
De Prix de Rome is de oudste en meest genereuze prijs voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar en architecten onder de 35 jaar. Het doel van de prijs is getalenteerde beeldend kunstenaars en architecten te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds.