nieuws archief

overzicht

Een waaier aan disciplines op Prospects & Concepts

Voor de zevende keer tijdens Art Rotterdam presenteert het Mondriaan Fonds de tentoonstelling Prospects & Concepts. Op de tentoonstelling is werk te zien van 67 beeldend kunstenaars die een financiële bijdrage ontvingen om een start te maken met hun carrière. Het Mondriaan Fonds heeft voor deze editie kunsthistoricus Macha Roesink uitgenodigd de tentoonstelling samen te stellen.

Samen met de kunstenaars maakte Macha Roesink een selectie van werk dat geschikt is om tijdens een omvangrijke groepstentoonstelling te presenteren. Met 67 deelnemende kunstenaars biedt de tentoonstelling ook dit jaar weer een uiteenlopende waaier aan disciplines, variërend van schilderkunst tot videokunst, van performances tot fotografie en nog veel meer.

‘De individuele aandacht en concentratie voor de meest uiteenlopende onderwerpen is ongekend: van walvissenvet tot bijna uitgestorven talen, van dopamine tot censuur, van motten tot de geschiedenis van Radio Kootwijk. Dat maakt het werk van de kunstenaars van Prospects & Concepts 2019 belangrijk en waardevol. Het heeft voor alweer de 7e editie van Prospects & Concepts een prachtig caleidoscopisch geheel aan kunstwerken opgeleverd, die ik stuk voor stuk niet had willen missen.’ – Macha Roesink

De deelnemende kunstenaars zijn:
Anika Ahmed / Danni van Amstel / Yvon Ariese / Josefin Arnell / Nicola Arthen / Oliver Barstow / Dóra Benyó / Verena Blok / Rixt de Boer / Florian Braakman / Katrein Breukers / Roos Cornelius / Sarah Demoen / Mischa Doorenweerd / Joost Elschot / Frank en Michiel / Janina Frye / Martin Gabriel / Laurent-David Garnier / Nancy de Graaf / Mihai Gui / Elise ’t Hart / Hannah Dawn Henderson / Phelim Hoey / Esther Hovers / Brendan Jaks / Klaas Jonkman / Kitty Kamp / Koen Kloosterhuis / Goof Kloosterman / Maaike Knibbe / Bart Kok / Katerina Konarovská / Rabi Koria / Jochem van Laarhoven / Didi Lehnhausen / Benjamin Li / Alexandra Martens Serrano / Vibeke Mascini / Mike Moonen / Santiago F Mosteyrín / Golrokh Nafisi / Samuel Otte / Jip Piet / Marie Reintjes / Aura Rendón Benger / Machteld Rullens / belit sağ / Ananda Serné / Annemarie Slobbe / Roland Spitzer / Hristina Tasheva / Daniel van Straalen / Brenda Tempelaar / Julius Thissen / Jessica Tucker / Evita Vasiljeva / Liselot Veenendaal / Elejan van der Velde / Guus van der Velden / Katja Verheul / Prins de Vos / Charlott Weise / Clarinde Wesselink / Judith Westerveld / Liza Wolters

Net als in eerdere edities is het hart van de tentoonstelling de Prospects&Co-Workspace, een informele en dynamische ontmoetingsplek met screenings, performances en (artist) talks.

Prospects & Concepts wordt jaarlijks door het Mondriaan Fonds georganiseerd om de zichtbaarheid van beginnende beeldend kunstenaars een extra impuls te geven. Door de nabijheid van Art Rotterdam krijgen kunstprofessionals, verzamelaars en een brede groep geïnteresseerden de mogelijkheid met het werk van deze veelbelovende kunstenaars kennis te maken. Kunstenaar Lisa Sebestikova die deelnam aan de vorige editie van Prospects & Concepts bevestigt dit: ‘Te midden van Art Rotterdam krijg je als jonge kunstenaar de mogelijkheid om met veel mensen in contact te komen en te spreken. Iedereen is in principe binnen handbereik.’ Ook is de tentoonstelling een uitgelezen kans om te laten zien wat mede dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds tot stand is gekomen.

De Werkbijdrage Jong Talent kan bij het Mondriaan Fonds worden aangevraagd door beeldend kunstenaars tot vier jaar na hun afstuderen aan het kunstvakonderwijs. De bijdrage kan worden gebruikt voor alles dat verband houdt met de ontwikkeling van nieuw werk.

>Lees hier de blog ‘Op weg naar Prospects & Concepts‘ van Mirjam Beerman (senior medewerker Mondriaan Fonds)
>Lees hier de teksten van Esther Darley over de deelnemende kunstenaars.