nieuws archief

overzicht

Bekijk video terug: debat – in aanloop naar Biënnale van Venetië

Dit voorjaar opent de 58ste editie van de Biënnale van Venetië met in het Nederlands paviljoen een presentatie met nieuw werk van Remy Jungerman en Iris Kensmil. Onder de titel The Measurement of Presence wordt hun werk samengebracht door curator Benno Tempel (directeur Gemeentemuseum Den Haag).

In aanloop naar deze presentatie organiseerden kunstenaars en curator samen met het Mondriaan Fonds en The Black Archives een debat op zaterdag 23 februari. Tijdens een uitgebreid programma sprak een groep van internationale kunstenaars, schrijvers en curatoren vanuit verschillende standpunten over de betekenis van het transnationale voor de artistieke praktijk in het algemeen en bij Remy Jungerman en Iris Kensmil in het bijzonder. Onderwerpen waren onder meer de diaspora en de reis die patronen afleggen, de lacunes in onze kennis van de geschiedenis, zwart feminisme, de betekenis van het onzichtbare en de rol van het ritueel in de hedendaagse kunst. Moderator: Stephanie Afrifa en Nancy Jouwe.

Het programma zag er als volgt uit:
-Introductie tentoonstelling Nederlands Paviljoen door Benno Tempel, Remy Jungerman en Iris Kensmil
-Mirjam Westen (senior conservator hedendaagse kunst Museum Arnhem)
-Nancy Jouwe (onderzoeker, curator & projectleider op het gebied van culturele en sociale bewegingen in postkoloniaal Nederland en doceert bij de Willem de Kooning Academie, Amsterdam University College en CIEE)
-Paul Goodwin (directeur TrAIN, Londen, professor University of the Arts, Londen, curator)
-Charl Landvreugd (beeldend kunstenaar, curator, schrijver)
-Wayne Modest (hoofd Research Center of Material Culture, Leiden, professor Material Culture and Critical Heritage Studies aan Vrije Universiteit, Amsterdam)

Zie hier de videoregistraties.

Locatie: The Black Archives, Zeeburgerdijk 19b, Amsterdam

The Black Archives is een historisch archief met verschillende boekencollecties, archieven en artefacten rond het werk en de erfenis van zwarte schrijvers, wetenschappers en bewegingen. De bibliotheek telt meer dan 5.000 werken over thema’s als rassenkwesties, (de)kolonisatie, gender en feminisme. The Black Archives organiseert in relatie tot de collectie tentoonstellingen, debatten en andere educatieve en culturele evenementen.

www.theblackarchives.nl