nieuws archief

overzicht

Succesvolle editie van Prospects & Concepts tijdens Art Rotterdam

Overzichtfoto Prospects & Concepts 2019, Mondriaan Fonds toont talent. Foto: Mark Niedermann Overzichtfoto Prospects & Concepts 2019, Mondriaan Fonds toont talent. Foto: Mark Niedermann

Het Mondriaan Fonds organiseerde van 7 tot en met 10 februari voor de zevende keer de tentoonstelling Prospects & Concepts tijdens de internationale kunstbeurs Art Rotterdam in de Van Nellefabriek. Ruim 19.000 bezoekers zagen het werk van alle kunstenaars die in 2017 een Werkbijdrage Jong Talent ontvingen. Daarmee is het de meest drukbezochte editie.

Curator Macha Roesink schreef in de begeleidende publicatie: ‘De individuele aandacht en concentratie voor de meest uiteenlopende onderwerpen is ongekend: van walvissenvet tot bijna uitgestorven talen, van dopamine tot censuur, van motten tot de geschiedenis van Radio Kootwijk. Dat maakt het werk van de kunstenaars van Prospects & Concepts 2019 belangrijk en waardevol. Het heeft een prachtig caleidoscopisch geheel aan kunstwerken opgeleverd, die ik stuk voor stuk niet had willen missen.’

Overzichtfoto Prospects & Concepts 2019, Mondriaan Fonds toont talent. Foto: Mark Niedermann

Overzichtfoto Prospects & Concepts 2019, Mondriaan Fonds toont talent. Foto: Mark Niedermann

En dat werd door velen herkend. De media schreef met enthousiasme over de presentatie. ‘Aanbevelingswaardig zijn de maar liefst 67 exposerende kunstenaars van Prospects & Concepts, al jaren een vast onderdeel op Art Rotterdam. Ook bij deze presentatie: een aangepast, fris en open beurs­parcours, met straten en stegen, pleinen en pleintjes, en werk dat soms kriskras naast en boven elkaar hangt,’ aldus Rutger Pontzen in de Volkskrant van 7 februari. Of Nadeche Remst in Metropolis M: ‘Prospects & Concepts biedt in ongedwongen sfeer een kennismaking met een jonge generatie kunstenaars, die volop bezig zijn met experimenteren en toevalligheden, zonder aan de verwachtingen van de markt te voldoen. In een commerciële omgeving als Art Rotterdam werkt de kleinheid en subtiliteit van de gebaren, en hun onverwachte poëzie, als een verademing.’ Jan Pieter Ekker in Het Parool met de basketbal van Mike Moonen als ‘must see’ en over de eerste artist in residence van het Meertens Instituut Elise ’t Hart en haar aandacht voor het verzamelen en archiveren van huisgeluid. En Metro nieuws noemde een bezoek aan Prospects & Concepts een aanrader!

Voor veel kunstenaars betekenden deze vijf dagen vol ontmoetingen met verzamelaars, galeristen en publiek een uitbreiding van hun professionele netwerk. In een aantal gevallen leidde dit zelfs al tot aankopen van werk door particulieren of bedrijfscollecties, aanbiedingen van galeries, uitnodigingen voor tentoonstellingen tot directe contacten met opdrachtgevers en andere geïnteresseerden.

Ook dit jaar werd het hart van de tentoonstelling gevormd door de Prospects & Co Workspace, een informele plek waar kunstenaars, publiek, professionals en kunststudenten elkaar konden ontmoeten. Dagelijks presenteerden de kunstenaars en het Mondriaan Fonds hier een gevarieerd programma met performances, artist talks, screenings, lezingen, debatten en rondleidingen; onder meer aan studenten van tien academies voor beeldende kunst. Bezoekers van de beurs en de deelnemende kunstenaars gebruikten de Workspace volop en kwamen hier met elkaar in gesprek.

Ellen Mara De Wachter

Ellen Mara De Wachter

Een van de gastsprekers was Ellen Mara De Wachter (curator en schrijver voor Frieze Magazine) die een inspirerende presentatie gaf over samenwerking in hedendaagse kunstenaarspraktijken naar aanleiding van haar publicatie Co-Art: Artists on Creative Collaboration. De Wachter bezocht samen met een groep van acht curatoren Nederland in het kader van het bezoekersprogramma van het Mondriaan Fonds. Naast Prospects & Concepts en de kunstbeurs bezochten zij verschillende instellingen in Rotterdam.


Het werk van de kunstenaars werd net zoals voorgaande jaren gepresenteerd in een tentoonstellingsontwerp van Tom Postma Design. Team Thursday verzorgde het grafisch ontwerp. Bij de tentoonstelling verscheen een publicatie met informatie over het werk van alle deelnemende kunstenaars. Deze publicatie met kunstenaarsteksten geschreven door Esther Darley is te bestellen via bestelling@mondriaanfonds.nl.