nieuws archief

overzicht

Tips van Maud van den Beuken voor het aanvragen van een Werkbijdrage Jong Talent

Maud van den Beuken. Peter Cox, tijdens de tentoonstelling 'Mapping the Sky' bij EENWERK, Amsterdam. Maud van den Beuken. Peter Cox, tijdens de tentoonstelling 'Mapping the Sky' bij EENWERK, Amsterdam.

Het Mondriaan Fonds was afgelopen donderdag aanwezig op de AKV|St. Joost in Breda voor het evenement Plugin the Future. Een dag waarop derde- en vierdejaars studenten van de academie vooruitkijken naar de toekomst na afstuderen. Beeldend kunstenaar Maud van den Beuken gaf de studenten tips voor het indienen van een aanvraag bij het Mondriaan Fonds, op basis van haar eigen ervaringen. Zij ontving in 2018 een Werkbijdrage Jong Talent.

De tips van Maud van Beuken zijn:

 • Leer het Mondriaan Fonds niet alleen kennen via de website, maar ook in het echt.
  Na het afstuderen is het aanvragen van een bijdrage voor velen iets dat ver weg is, en enkel daar lijkt te zijn voor ‘de andere kunstenaars’, die al een stap verder zijn. De Werkbijdrage Jong Talent is er juist voor bedoeld om die stap verder te maken. Om mezelf vertrouwder te maken met het fonds was het voor mij belangrijk om contact te zoeken met de medewerkers van het fonds, door bijvoorbeeld een keer te bellen of naar één van hun spreekuren te gaan. Durf contact te zoeken.
 • Lees de aanvragen van anderen, praat er over en laat ook anderen jouw aanvraag lezen.
  Door er over te praten met andere kunstenaars om je heen die recent de bijdrage hebben ontvangen of er mee bezig zijn, maak je het idee van een aanvraag doen minder abstract. Door de aanvragen van anderen te lezen kreeg ik een veel beter inzicht op welke manier een aanvraag kan worden opgebouwd en op welke wijze welke informatie wordt beschreven. Dit kan het makkelijker maken voor jezelf om een begin te maken.
  Als je de aanvraag aan het schrijven bent is het slim om verschillende mensen te vragen met je mee te lezen en feedback te geven. Zo vroeg ik een vriendin die mij en mijn werk heel goed kent, iemand die zelf eerder de aanvraag toegekend had gekregen en iemand die zelf als adviseur bij een ander fonds werkt. Zo kreeg ik advies vanuit verschillende perspectieven.
 • Schrijf alleen de dingen op waar je zelf ook echt iets aan hebt.
  Tijdens het schrijven betrapte ik mezelf er soms op dingen te schrijven die je denkt dat het Mondriaan Fonds van jou zou willen horen. Vaak zijn dit beweringen die enkel algemeen zijn en niet daadwerkelijk iets over jou als kunstenaar vertellen. Probeer echt de dingen op te schrijven die je jezelf ook afvraagt. Daarmee laat je zien dat je je bewust bent van je eigen positie, waar je zelf uiteindelijk ook meer aan hebt.
 • Je hoeft jezelf niet te bewijzen, maar alleen maar dingen af te vragen.
  Als je zelf echt nieuwsgierig bent naar iets, is dat ook voelbaar in je tekst. Je hoeft niet alles al te weten. Vragen stellen mag.
 • Gebruik je aanvraag als een reflectiemoment.
  Het schrijven van een aanvraag kan heel waardevol zijn bij het krijgen van een beter inzicht in je eigen artistieke ontwikkeling. Het is namelijk een moment waarbij je even stil staat bij de dingen die je hebt gedaan, waar je nu staat en waar je heen wilt. Het geeft je nieuwe inzichten over waarom je bepaalde dingen doet zoals je ze doet, of het laat je misschien wel realiseren wat voor nieuwe stap je moet maken.
 • Het is nooit het perfecte moment om aan te vragen.
  De aanvraag lijkt misschien lange tijd een berg aan de horizon die nooit kleiner wordt. En waarschijnlijk heb je nooit het idee tijd te hebben daaraan te beginnen. Maar uiteindelijk is dat moment er nooit. Uiteindelijk is één eerste zin op papier zetten het begin, waarna een tweede volgt. Al snel zul je merken dat er overzicht ontstaat en dat je er tijd voor gaat maken.

De Werkbijdrage Jong Talent is bedoeld voor beloftevolle beeldend kunstenaars tot uiterlijk vier jaar na hun opleiding en kan worden aangevraagd na een jaar artistieke praktijk. De bijdrage kan gebruikt worden voor alles wat verband houdt met de ontwikkeling van nieuw werk en bedraagt 19.000 euro voor een periode van twaalf maanden.

Ook een Werkbijdrage Jong Talent aanvragen? Kijk hier voor meer informatie.