nieuws archief

overzicht

De Best Verzorgde Boeken 2018 bekend

De 33 Best Verzorgde Boeken 2018 zijn bekend. Uit 295 inzendingen maakte een vakjury de selectie. De boeken zijn beoordeeld op hun onderscheidend vermogen op het terrein van inhoud, ontwerp, beeldbehandeling, typografie, materiaalkeuze, druk en bindwijze.

Het Mondriaan Fonds droeg bij aan vijf van de boeken:

Joke Robaard, Camiel van Winkel – Archive Species
Ontwerp: Elisabeth Klement | Productie: Wilco Art Books (Mariska Bijl), Bariet Ten Brink, Wilco Art Books | Uitgeverij Valiz

Janwillem Schrofer – Plan and Play, Play and Plan
Ontwerp: Laura Pappa | Productie: Wilco Art Books (Mariska Bijl), Bariet Ten Brink, Wilco Art Books | Uitgever: Valiz

Marijn Bax – MAR
Ontwerp: Mevis & van Deursen | Productie: Drukkerij Tienkamp | Uitgever: Fw:Books

Anaïs López – The Migrant
Ontwerp: Teun van der Heijden | Productie: Drukkerij robstolk | Uitgever: Anaïs López

Rein Jelle Terpstra – Robert F. Kennedy Funeral Train
Ontwerp: Jeremy Jansen | Productie: Jos Morree, Marc Gijzen, NPN Drukkers, Boekbinderij Patist | Uitgever: Fw:Books

Voor deze boeken werd een Bijdrage Publicaties, een Projectinvestering Kunstenaar of een Bijdrage Presentatie Buitenland toegekend. De Bijdrage Publicaties is bestemd voor beeldend kunstenaars en uitgevers voor de productie van bijzondere publicaties over het werk van levende beeldende kunstenaars uit Nederland. Voor de realisatie van een kunstenaarsboek (als autonoom kunstwerk) kan een Projectinvestering Kunstenaar worden aangevraagd. Een Bijdrage Presentatie Buitenland kan worden ingezet voor een publicatie die gekoppeld is aan een presentatie bij een hedendaags kunstplatform in het buitenland.

De 33 boeken uit de selectie zullen te zien zijn op een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam, die in het najaar wordt geopend. Dan verschijnt ook de bijbehorende catalogus. De vakjury van de Best Verzorgde Boeken bestond dit jaar uit: Michaël Snitker (ontwerper), Mijke Wondergem (ontwerper), Eelco van Welie (directeur nai010 uitgevers), Martijn Kicken (adviseur bij drukkerij Tielen) en Suzanna Héman (assistent conservator Stedelijk Museum Amsterdam).

Lees hier meer over de Best Verzorgde Boeken 2018