nieuws archief

overzicht

Nominatie Museum- en Monumententalent 2019

Wie zijn het Museum- en Monumententalent 2019? De inzendingen voor het Museumtalent zijn inmiddels binnen. Het is echter nog tot 16 september mogelijk om jonge talentvolle professionals (tot 32 jaar) werkzaam in de monumentensector te nomineren voor de Monumententalentprijs van 2019. De eervolle prijzen zijn niet alleen van betekenis voor de winnaars, maar brengen ook actuele thema’s als vernieuwing, diversiteit en verjonging in de erfgoedsector onder de aandacht.

Het Museumtalent en Monumententalent van 2019 onderscheiden zich doordat zij uitblinken in een project, een ambassadeur zijn op hun vakgebied of een voorbeeld zijn voor en jong en oud.
Het werk van het Museumtalent is gerelateerd aan het museumcongresthema: een blijvende binding van alle inwoners van ons land met museale collecties. Het werk van het Monumententalent kan plaatsvinden op alle gebieden binnen de monumentensector: ambacht, advies, duurzaam, groen, restauratie, educatie, beleid.

Ontwikkeltraject
De winnaar ontvangt, naast de eer, een uniek en naar eigen wens in te vullen ontwikkeltraject ter waarde van 7.000 euro, gefinancierd door het Mondriaan Fonds. De andere finalisten kunnen aan een buitenlandse congresreis een bedrag van 3.000 euro besteden. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is namens het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap organisator van de talentprijzen.

Aandragen vóór 16 september
De jonge Museumtalenten konden tot 15 juli worden aangedragen, de Monumententalenten tot 16 september. Na de zomer maken twee deskundige jury’s een top drie voor beide prijzen bekend. De Museumtalentprijs wordt tijdens het Museumcongres op 3 oktober uitgereikt, de Monumententalentprijs op het Monumentencongres op 7 november.

Winnaars 2018
Vorig jaar won Welmoed Wijmans de prijs voor Monumententalent 2018. Zij blonk uit door haar inzet in het project Blik naar boven, zicht op de toekomst (van de Stichting Grote Kerk Naarden). Het Museumtalent van afgelopen jaar was Davida de Hond. Als programmamaker bij het CODA museum excelleerde ze in vele educatieve projecten.

Meer informatie over de aanmeldingscriteria en de aanmeldingsformulieren zijn te vinden op www.cultureelerfgoed.nl/talentprijzen.