nieuws archief

overzicht

Johan Gustavsson curator Prospects & Concepts 2020

Lisandro Suriel, 'Myths and Sages of West India', foto. Het werk is onderdeel van Suriels lopende project 'Ghost Island', waarin hij het geheugen van zijn voorouders en de verbeelding van de Afrikaanse diaspora verkent. Lisandro Suriel, 'Myths and Sages of West India', foto. Het werk is onderdeel van Suriels lopende project 'Ghost Island', waarin hij het geheugen van zijn voorouders en de verbeelding van de Afrikaanse diaspora verkent.

In februari 2020 zal het Mondriaan Fonds voor de achtste keer de tentoonstelling Prospects & Concepts organiseren tijdens de internationale kunstbeurs Art Rotterdam. Op de tentoonstelling is werk te zien van de 66 beeldend kunstenaars die in 2018 een Werkbijdrage Jong Talent ontvingen om een start te maken met hun carrière. Het Mondriaan Fonds heeft voor deze editie Johan Gustavsson uitgenodigd de tentoonstelling samen te stellen. Gustavsson is mede-directeur van project space 1646 in Den Haag en initiator en bestuurslid van zowel The Naked als The Hague Contemporary. Daarnaast geeft hij les aan de KABK in Den Haag, op de afdelingen Fotografie en Interactive/Media/Design.

“Ik ben vereerd en enthousiast dat ik voor Prospects & Concepts met zo’n breed spectrum aan getalenteerde kunstenaars mag werken. Ik zie er naar uit om het werk van alle kunstenaars beter te leren kennen en samen te werken aan een interessante tentoonstelling die de verschillende artistieke praktijken en benaderingen toont.”, zegt Gustavsson.

Het Mondriaan Fonds organiseert de tentoonstelling Prospects & Concepts jaarlijks om de zichtbaarheid van beginnende beeldend kunstenaars een extra impuls te geven. Door de nabijheid van Art Rotterdam krijgen kunstprofessionals en verzamelaars maar ook een brede groep geïnteresseerden de mogelijkheid met het werk van deze veelbelovende kunstenaars kennis te maken. Deelnemende kunstenaars van eerdere edities ontvingen positieve respons die in een aantal gevallen leidde tot aankopen, aanbiedingen van galeries, uitnodigingen voor tentoonstellingen, opdrachten en andere interessante contacten.

Ook is de tentoonstelling Prospects & Concepts een uitgelezen kans om te laten zien wat mede dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds tot stand is gekomen. De Werkbijdrage Jong Talent kan worden aangevraagd door kunstenaars tot vier jaar na hun afstuderen aan het kunstvakonderwijs. De bijdrage kan worden gebruikt voor alles dat verband houdt met nieuw, werk zoals onderzoek, materiaal, apparatuur en projecten in binnen- of buitenland.