nieuws archief

overzicht

De jury Museumtalent 2019 kan aan de slag!

Voor de Museumtalentprijs 2019 zijn 28 interessante jonge professionals door hun museumdirecteur of manager aangedragen. Dit zijn er aanzienlijk meer dan in 2018, toen 15 kandidaten werden voorgedragen. De kandidaten zijn afkomstig van grote én kleinere musea, zowel uit de Randstad als verspreid over het land. Tijdens het Museumcongres op 3 oktober in Kerkrade zullen drie finalisten zich presenteren en ’s avonds wordt bekend gemaakt wie van hen zich het Museumtalent 2019 mag noemen.

Prijzen
Het Mondriaan Fonds financiert de erfgoedtalentprijzen in het kader van talentontwikkeling. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is namens het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap organisator van de talentprijzen. De winnaar ontvangt voor een persoonlijk ontwikkeltraject 7.000 euro en de twee overige finalisten 3.000 euro voor een buitenlandse congresreis. Het huidige Museumtalent Davida de Hond is zojuist voor een specifieke leadershiptraining afgereisd naar de Harvard Law School in Boston.

De jury
Eind augustus zal de jury, onder leiding van juryvoorzitter Susan Lammers, zich buigen over de inzendingen voor het museumtalent. De jury bestaat uit:

– Adrie Warmenhoven, directeur Koninklijk Eise Eisinga Planetarium Franeker en bestuurslid Museumvereniging
– Annemarie van Eekeren, manager presentatie en collectie NEMO Amsterdam en commissielid Mondriaan Fonds
– Davida de Hond, programmamaker CODA en Museumtalent 2018
– Denise de Boer, adjunct directeur Frans Hals Museum Haarlem
– Erik de Jong, directeur Museum aan het Vrijthof en lid programmaraad Museumcongres
– Ralph Keuning, directeur Museum de Fundatie Zwolle

Uitreiking Museumtalent 2018, winnaar Davida de Hond. Foto: Aafke Holwerda

Uitreiking Museumtalent 2018, winnaar Davida de Hond. Foto: Aafke Holwerda

Over de Museumtalentprijs
De Museumtalentprijs is een aanmoedigingsprijs voor jonge museumprofessionals tot en met 31 jaar, ingesteld door de minister van OCW. Doel is de museumbranche te stimuleren te verjongen en te vernieuwen.