nieuws archief

overzicht

Opening tentoonstelling en uitreiking Prix de Rome 2019

Prix de Rome 2019 Genomineerden Prix de Rome 2019 Genomineerden

Op 19 oktober opent voor publiek de Prix de Rome Beeldende Kunst 2019 in het Stedelijk Museum Amsterdam. De genomineerde kunstenaars Sander Breure & Witte van Hulzen, Esiri Erheriene-Essi, Femke Herregraven en Rory Pilgrim hebben speciaal voor de Prix de Rome nieuw werk ontwikkeld. Twee weken later, op donderdag 31 oktober, zal minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de prijswinnaar bekendmaken.

Sinds mei werken de kunstenaars aan de ontwikkeling van nieuw werk dat de internationale jury zal beoordelen. De winnaar van de Prix de Rome ontvangt een geldbedrag van 40.000 euro en mag een periode als artist-in-residence aan de American Academy in Rome verblijven. De Prix de Rome is in samenwerking met het Stedelijk ontwikkeld en tot en met 22 maart 2020 in het museum te zien. Vanuit het Stedelijk Museum is Claire van Els (junior conservator) verantwoordelijk voor de inrichting van de tentoonstelling. Naast de tentoonstelling organiseert het museum een publieksprogramma.

Jan Willem Sieburgh, interim directeur Stedelijk Museum Amsterdam: Als het grootste museum voor moderne en hedendaagse kunst in Nederland heeft het Stedelijk Museum aan de wieg gestaan van de carrières van veel kunstenaars. Ook de Prix de Rome fungeert als een springplank voor talent en onderstreept het belang van beeldende kunst. Onderdak bieden aan de oudste prijs voor kunstenaars voelt voor ons daarom als een vanzelfsprekende samenwerking.

De jury selecteerde de genomineerde kunstenaars uit een lijst van 108 kunstenaars die door scouts of derden werden voorgedragen of die zichzelf hadden aangemeld.

Sander Breure & Witte van Hulzen, the Thief, 2019, installation overview at Marres Maastricht, ceramics, concrete, plaster, textile, wood, 2019. Photo: Gert Jan van Rooij.

Sander Breure & Witte van Hulzen, The Thief, 2019, overzicht bij Marres Maastricht, ceramics, concrete, plaster, textile, wood, 2019. Foto: Gert Jan van Rooij

Sander Breure (1985) & Witte van Hulzen (1984) begonnen hun samenwerking tien jaar geleden met het maken van dansperformances. Van daaruit begaven zij zich met performances, video’s en sculpturen steeds verder op het terrein van de beeldende kunst. Voor de Prix de Rome werken zij aan een installatie waarin sculptuur en performance voor het eerst voor langere tijd worden samengebracht, gebaseerd op twee werelden die schijnbaar uiteenlopen.

Esiri Eheriene-Essi, The Rituals, 2018, olie op linnen, 170 x 135 cm.

Esiri Eheriene-Essi, The Rituals, 2018, olie op linnen, 170 x 135 cm.

Esiri Erheriene-Essi (1982) maakt figuratieve schilderijen over alledaagse taferelen die impliciet commentaar leveren op de maatschappij en de geschiedenis. Voor de Prix de Rome zet Erheriene-Essi de schijnwerpers op de gewone momenten uit het leven van zwarte mensen. Dit resulteert in schilderijen waar iedereen zich mee kan verbinden en die kunnen aanzetten tot nadenken over de levens van de afgebeelde personen en de historische gebeurtenissen waar zij wellicht getuige van waren.

Femke Herregraven, Corrupted Air — Act VI, 2018, Multi-media installatie. Foto: Gert Jan van Rooij

Femke Herregraven, Corrupted Air — Act VI, 2018, Multi-media installatie. Foto: Gert Jan van Rooij

Femke Herregraven (1982) doet in haar werk onderzoek naar financiële en geologische zelf-organiserende systemen die van invloed zijn op loop van de wereldgeschiedenis. Voor de Prix de Rome voegt Herregraven een nieuw hoofdstuk toe aan haar onderzoek naar catbonds, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor het omstreden onderzoek naar de wateraaphypothese.

Rory Pilgrim, Propagating Urgency, 2018, Hand Painted Poster, Courtesy andriesse ~ eyck galerie. Foto: Wytske van Keulen

Rory Pilgrim, Propagating Urgency, 2018, Hand Painted Poster, Courtesy andriesse ~ eyck galerie. Foto: Wytske van Keulen

Rory Pilgrim (1988) werkt met een breed spectrum van media,waaronder geluid, liedteksten, film, muziek, video, tekeningen en performances. In de film die hij voor de Prix de Rome ontwikkelt, staat de relatie tussen ecologisch bewustzijn en de sociale vorming van jongeren centraal. De opnames werden gemaakt in Boise, Idaho (VS) tijdens workshops die Pilgrim organiseerde met jonge klimaatactivisten en bij een daklozengemeenschap.

Prix de Rome Beeldende Kunst 2019
19 oktober 2019 t/m 22 maart 2020
Stedelijk Museum Amsterdam, dagelijks geopend van 10 tot 18 uur en vrijdag van 10 tot 22 uur
Museumplein 10, Amsterdam
www.stedelijk.nl

Publicatie met teksten van Sacha Bronwasser, Maarten Buser, Brenda Tempelaar en Sophia Zürcher
Verschijningsdatum: 31 oktober 2019
Jap Sam Books

www.prixderome.nl