nieuws archief

overzicht

Negentien Monumententalenten; jury buigt zich over top drie

Welmoed Wijmans (rechts) wint de prijs Jong Monumententalent 2018. Links algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Susan Lammers, die de prijs uitreikte. Uitreiking van de prijs Monumententalent 2018 aan Welmoed Wijmans

Voor de Monumententalentprijs 2019 zijn 19 jonge professionals aangedragen. De jury zal uit deze inzendingen drie finalisten selecteren, die zich op het Nationaal Monumentencongres van 7 november in Deventer presenteren. Aansluitend wordt bekend gemaakt wie van hen zich het Monumententalent van dit jaar mag noemen.

Het Mondriaan Fonds financiert de prijzen in het kader van talentontwikkeling. De winnaar ontvangt een uniek en naar eigen wens in te vullen ontwikkeltraject ter waarde van 7.000 euro. De andere finalisten kunnen aan een buitenlandse congresreis een bedrag van 3.000 euro besteden. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is namens het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) organisator van de talentprijzen.

De jury zal zich onder leiding van Susan Lammers, voorzitter en algemeen directeur RCE, eind september buigen over de inzendingen. De jury bestaat verder uit: Jacqueline Grandjean (commissielid Mondriaan Fonds/directeur Oude Kerk Amsterdam), Marlo Reeders (directeur Nederland Monumentenland), Flip van de Burgt (directeur Bouw- en Restauratiebedrijf Van de Burgt & Strooij) en natuurlijk het Monumententalent 2018 Welmoed Weijmans (freelance erfgoededucator).

Over de Monumententalentprijs
De Monumententalentprijs is een aanmoedigingsprijs voor jonge erfgoedprofessionals tot en met 31 jaar, ingesteld door de minister van OCW. Doel is de museumbranche te stimuleren te verjongen en te vernieuwen.