nieuws archief

overzicht

Internationaal debat Nederlandse inzending bij TrAIN Londen

Overzicht Nederlands paviljoen 2019. Foto: Simone Ferraro Overzicht Nederlands paviljoen 2019. Foto: Simone Ferraro

Naar aanleiding van de Nederlandse inzending voor de 58e Biënnale van Venetië organiseert TrAIN Research Center (Transnational Art, Identity and Nation) in samenwerking met het Mondriaan Fonds een internationaal debat op 15 november bij het Chelsea College of Arts in Londen. Aanleiding van dit debat is de tentoonstelling The Measurement of Presence met werk van Iris Kensmil en Remy Jungerman die nog tot en met 24 november te zien is in het Nederlandse paviljoen in Venetië.

In de tentoonstelling, samengesteld door Benno Tempel, onderzoeken Jungerman en Kensmil meerdere culturele tradities en geschiedenissen, die ze in dialoog brengen met het heden. De inspiratie die zij vinden in het 20e-eeuwse modernisme, vooral Mondriaan en De Stijl, de Russische avant-garde en kunstenaar stanley brouwn, combineren zij met elementen uit andere tradities.

Een vooraanstaand panel van curatoren, schrijvers en denkers gaat dieper in op de vragen die met The Measurement of Presence zijn opgeworpen. Vanuit een transnationaal perspectief spreken zij over onderwerpen als de invloed van het Caribische op het modernisme, beeldvorming van geschiedenissen en de zichtbaarheid van ‘blackness’ in de hedendaagse kunst.

Sprekers zijn Alex Farquharson (directeur Tate Britain), Barby Asante (kunstenaar, curator en onderzoeker University of Westminster), Mirjam Westen (curator Museum Arnhem), Nick Aikens (curator Van Abbemuseum) en moderator is prof. Paul Goodwin (directeur TrAIN).

Aanmelden
Datum: 15 november van 18.00 tot 20.00 uur
Locatie: Lecture Theatre, Chelsea College of Arts in Londen
Meer informatie en aanmelden via deze link
Toegang gratis

Lees hier meer over de Nederlandse inzending voor de Biënnale van Venetië, die tot en met 24 november 2019 nog te zien is.