nieuws archief

overzicht

Negentien presentatie-instellingen en tijdschriften beeldende kunst ontvangen bijdrage Mondriaan Fonds

Het Mondriaan Fonds kent tijdens zijn jaarlijkse aanvraagronde ruim 3,7 miljoen euro toe aan de programma’s van negentien presentatie-instellingen en tijdschriften voor hedendaagse beeldende kunst. Deze platforms, van Aruba tot Groningen, krijgen de bijdrage voor hun inspirerende programma’s van één tot maximaal drie jaar. De bijdragen variëren van 26.500 tot 190.000 euro op jaarbasis.

De presentatie-instellingen die een bijdrage krijgen zijn: De Appel (Amsterdam), Ateliers’89 (Oranjestad, Aruba), Casco Art Institute (Utrecht), Club Solo (Breda), Extrapool (Nijmegen), Hotel Maria Kapel (Hoorn), Instituto Buena Bista (Willemstad, Curaçao), Kunstfort bij Vijfhuizen (Vijfhuizen), Kunstvereniging Diepenheim (Diepenheim), Noorderlicht (Groningen), P/////AKT (Amsterdam), PrintRoom (Rotterdam), Project Space 1646 (Den Haag), Rib (Rotterdam), W139 (Amsterdam) en WORM (Rotterdam). Daarnaast ontvangen de tijdschriften De Witte Raaf, Metropolis M en Mister Motley een bijdrage.*

Dit jaar vroegen 34 presentatie-instellingen en tijdschriften voor in totaal 7,3 miljoen euro aan. Vanwege het beperkte budget heeft de commissie van het Mondriaan Fonds scherp moeten adviseren. Alleen de programma’s die op de meest aansprekende manier vorm en inhoud geven aan relevante ontwikkelingen op het gebied van hedendaagse beeldende kunst in Nederland en de Nederlandse Cariben konden gehonoreerd worden.

Het Mondriaan Fonds draagt bij aan de programma’s van presentatie-instellingen voor beeldende kunst omdat ze cruciaal zijn voor vernieuwing en ontwikkeling binnen de kunsten. Hoewel vaak beperkt in omvang zijn het kunstpodia waar nieuwe tendensen geboren en getoetst worden en waar verbreding en innovatie de mogelijkheid krijgen zich te ontwikkelen. Ze staan daarom aan de basis van het beeldende kunstveld en zijn onmisbaar binnen een gezond kunst-ecosysteem waar musea, kunstenaars en het publiek baat bij hebben.

In deze aanvraagronde hebben drie tijdschriften een meerjarenbijdrage ontvangen. Tijdschriften dragen in meer of minder traditionele vorm bij aan actuele discussies in de beeldende kunst.

Het Mondriaan Fonds streeft naar ondersteuning van een landelijk gespreid aantal presentatie-instellingen die zich programmatisch en in aanpak van elkaar onderscheiden. De bijdrage van het Mondriaan Fonds bedraagt maximaal veertig procent van de totale kosten en is daarmee van cruciaal belang voor de omvang, de kwaliteit en de diepgang van de programmeringen.

*In 2020 lopen ook nog bijdrages door die in 2017 en 2018 waren toegekend. Dat zijn: Fundament (Tilburg), A Tale of a Tub (Rotterdam), DSPS/De Player (Rotterdam en verschillende locaties), If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution (Amsterdam en verschillende (inter)nationale locaties), Kunsthuis SYB (Beetsterzwaag), Nest (Den Haag), Nieuwe Vide (Haarlem), Onomatopee (Eindhoven), MAMA (Rotterdam), Sign (Groningen), Stroom (Den Haag) en Vleeshal (Middelburg). De zes instellingen die zijn opgenomen in de Basisinfrastructuur en daarmee rechtstreeks worden gefinancierd door het Rijk kunnen niet aanvragen.