nieuws archief

overzicht

Christian Pfeiffer is Monumententalent 2019

Christian Pfeiffer ontvangt Monumententalentprijs uit handen van Susan Lammers en Eelco van der Lingen Christian Pfeiffer ontvangt Monumententalentprijs uit handen van Susan Lammers en Eelco van der Lingen

Winnaar van de Monumententalentprijs 2019 is Christian Pfeiffer (31) van Erfgoedvereniging Bond Heemschut in Amsterdam. Dit is op 7 november tijdens het Nationaal Monumentencongres in Deventer bekend gemaakt door juryvoorzitter Susan Lammers (algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Eelco van der Lingen (directeur Mondriaan Fonds), nadat de drie genomineerden zichzelf presenteerden. Christian Pfeiffer krijgt een beeldje en een persoonlijk ontwikkelingstraject ter waarde van 7.000 euro, aangeboden door het Mondriaan Fonds.

Pfeiffer is volgens de jury een waar multitalent. Alle facetten van het erfgoed komen bij hem samen. Hij komt uit de wereld van de journalistiek en heeft zich sinds 2017 als beleidsmedewerker bij Erfgoedvereniging Bond Heemschut in Amsterdam ingewerkt in de erfgoedbescherming. Daarnaast is hij actief als vrijwillig molenaar, jeneverstoker en raadslid in zijn woonplaats Weesp. Een geweldige combinatie, aldus de jury: ‘Christian ademt erfgoed. Met de ene hand schrijft hij over erfgoed en ondersteunt hij vrijwilligers en met de andere staat hij zijn molen te bedienen of jenever te stoken. Christiaan belichaamt daarmee de beide thema’s van dit congres: vrijwilliger(s) én vakman(schap)!’
Lees hier het juryrapport.

De andere twee finalisten zijn Joanne te Winkel (28) en Daniel van Zee (28). Van Zee trad in 2017 in dienst bij Bouwburo Vitruvius in Asperen als restauratiemedewerker, maar heeft zich inmiddels bekwaamd als projectuitvoerder van onder andere de restauratie en herbouw van een monumentale schuur en moestuinmuur van de buitenplaats Over Holland in Nieuwersluis. Te Winkel is opgeleid als sociaaleconomisch historicus en werkzaam bij het Gelders Genootschap als projectleider van ‘Een Nieuwe Tijd’. In dit project werken elf Achterhoekse gemeenten samen aan het groots onder de aandacht brengen van het bijzondere erfgoed uit de Wederopbouwperiode. De finalisten ontvingen een cheque voor een (buitenlandse) congresreis of een ander vakgerelateerde activiteit van 3.000 euro gefinancierd door het Mondriaan Fonds.

Prijzen voor talentontwikkeling
De prijs is ingesteld om jong talent tot 32 jaar in de monumentensector in de schijnwerpers te zetten en innovatieve ideeën en nieuwe energie met elkaar te delen. De minister van OCW wil met de talentprijs de verbinding van generaties in de erfgoedsector bevorderen en positieve aandacht genereren voor jonge monumentenprofessionals. Het Mondriaan Fonds financiert de erfgoedtalentprijzen in het kader van talentontwikkeling. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed organiseert de talentprijzen namens de Minister van OCW.

Lees hier meer over de Monumententalentprijs.