nieuws archief

overzicht

Veelzijdige uitkomst van eerste ronde Open Oproep Digitaal Erfgoed

Stadsarchief Amsterdam. Foto: Alphons Nieuwenhuis Stadsarchief Amsterdam. Foto: Alphons Nieuwenhuis

Digitale ambities worden waar voor een gevarieerde groep (erfgoed)organisaties. Zo kan Erfgoednetwerk Emmen dankzij de tijdelijke regeling gaan digitaliseren, maar ook Atria, het Kennisinstituut  voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis. Doel is niet alleen het digitaal beschikbaar stellen van collecties, maar ook het actief hierbij betrekken van publiek. Volgend jaar is het opnieuw mogelijk om aan te vragen voor de Open Oproep Digitaal Erfgoed. De deadline van de tweede aanvraagronde is 3 augustus 2020.

Een greep uit de elf toekenningen:

Erfgoednetwerk Emmen – Hierkomjijweg 2020
In het project ‘Hierkomjijweg 2020’ van Erfgoednetwerk Emmen wordt de erfgoedwebsite hierkomjijweg.nl gerealiseerd. Het omhelst een collectiebeheersysteem, het trainen van deelnemende erfgoedpartners, het vullen van de database met erfgoedinformatie en communiceren naar publiek. Specifiek gaat het om Collecties Verzetsstrijders, Oorlogsslachteroffers, Noorder Dierenpark en Groen Erfgoed. Daarnaast zullen er opleidingen worden gegeven in het kader van digitoegankelijkheid.

Dig It Up – Digitale toegankelijkheid, bruikbaarheid en vindbaarheid
Met het project ‘Community archieven cultureel erfgoed opdiepen, digitaal toegankelijk, bruikbaar en vindbaar maken’ gaat Rotterdamse stadscultuur galerie & erfgoedlab DIG IT UP een slag maken in het verbeteren van het binnenhalen van nieuw materiaal. Er wordt een digitaal collectiebeheersysteem ontwikkeld en de collecties zullen op een aantrekkelijke manier online toegankelijk worden gemaakt.

Atria – Gender Heritage Connection
Met het project ‘Gender Heritage Connection’ willen Atria (Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis), IHLIA LGBT Heritage en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in samenwerking met Netwerk Digitaal Erfgoed een netwerk van ‘distributed responsibility’ opzetten. In dit netwerk worden erfgoedbronnen over gender- en vrouwengeschiedenis toegankelijk gemaakt en verbonden aan een collectie. Ook zal op gebied van duurzaamheid en internationalisatie worden samengewerkt met Europeana.

Andere organisaties die een bijdrage ontvingen zijn:

  • Rijksmuseum Muiderslot – Digitaal platform collecties
  • Kunstgebouw en Erfgoedhuis Zuid-Holland – Digitale Scheurkalender Burgerschap
  • Stichting Centrum voor Geschiedenis van Migranten – Herinrichting Vijfeeuwenmigratie.nl
  • Noord-Hollands Archief – Fotografisch Geheugen 2.0: Fotopersbureau De Boer & AI
  • Het Utrechts Archief – Utrechtse skyline onthuld (haalbaarheidsonderzoek)
  • Universitaire Bibliotheken Leiden – Innovatie Medieval Manuscripts in Dutch Collections (haalbaarheidsonderzoek)
  • Stichting Adamnet – AdamLink in de Kolenkitbuurt (pilotproject)
  • Het Scheepvaartmuseum – Netwerk Maritieme Bronnen (samenwerking en haalbaarheidsonderzoek)