nieuws archief

overzicht

Open Oproep Kunstenaars met een vluchtelingverleden

Collectieve installatie Maze de Boer i.sm. diverse kunstenaars, als onderdeel van het project 'APKAR (Artist Previously Known As Refugee)' bij het Tijdelijk Museum. © Maze de Boer Collectieve installatie Maze de Boer i.sm. diverse kunstenaars, als onderdeel van het project 'APKAR (Artist Previously Known As Refugee)' bij het Tijdelijk Museum. © Maze de Boer

Kunstenaars die als vluchteling in Nederland zijn gekomen kunnen een bijdrage aanvragen voor het ontwikkelen en presenteren van nieuw werk. Denk bijvoorbeeld aan het doen van onderzoek, atelierhuur, het aanschaffen van materialen en apparatuur, deelname aan een residency, het inhuren van expertise of assistentie en het voorbereiden van tentoonstellingen of presentaties.

Kunstenaars die een toekenning ontvangen, krijgen een bijdrage van 19.000 euro en een mentor voor een periode van twaalf maanden. Dit traject wordt aangeboden in samenwerking met Cultuur+Ondernemen. De mentor is een ervaren beeldend kunstenaar of bemiddelaar die de kunstenaar zal begeleiden bij de ontwikkeling van nieuw werk en het maken van een verbinding met de beeldende kunstpraktijk in Nederland. Doel van de bijdrage is om beeldend kunstenaars met een vluchtelingverleden de mogelijkheid te bieden een kunstenaarspraktijk in Nederland op te bouwen.

Het Mondriaan Fonds stelt tien bijdragen beschikbaar voor kunstenaars die maximaal tien jaar in Nederland wonen en niet eerder een bijdrage van het fonds hebben ontvangen. Aanvragen kan tot en met 2 maart.

Lees hier meer over de Open Oproep Kunstenaars met een vluchtelingverleden.