nieuws archief

overzicht

Uitslag en nieuwe ronde Open Oproep Ambachten

Mandy den Elzen, ‘The morphology of fish - The respiratory system’, 2017 Mandy den Elzen, ‘The morphology of fish - The respiratory system’, 2017

Tot en met 30 maart 2020 kunnen nieuwe aanvragen worden ingediend voor de Open Oproep Eigentijds gebruik van ambachten. Beeldend kunstenaars kunnen samen met een ambachtsbeoefenaar aanvragen voor een globaal ontwikkelplan gericht op het verkennen van nieuwe mogelijkheden van een ambacht. Ook kan worden aangevraagd voor een nieuwe stap binnen een bestaande samenwerking.

Het Mondriaan Fonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ontwikkelden samen een Open Oproep voor beeldend kunstenaars en ontwerpers om een samenwerking aan te gaan met één of meerdere ambachtslieden en zo eigentijds gebruik van ambachten te stimuleren. Beeldend kunstenaars kunnen een voorstel indienen bij het Mondriaan Fonds, ontwerpers bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

De eerste ronde sloot in november 2019. Een commissie, bestaande uit adviseurs van het Stimuleringsfonds én van het Mondriaan Fonds, boog zich over de aanvragen. Voor een bijdrage van het Mondriaan Fonds werden geselecteerd:

Mandy den Elzen & preparateur Andries van Dam – Preservation of animal organs by embalming
Kunstenaar Mandy den Elzen werkt samen met Andries van Dam van Fix for Life, expert op het gebied van het balsemen en preserveren van dierlijke en menselijke resten. Den Elzen en Van Dam willen nieuwe presentatievormen van anatomische objecten ontwikkelen.

Patricia Kaersenhout & Durk Valkema en Anna Carlgren – What a piece of work is man (werktitel)
Kunstenaar Patricia Kaersenhout werkt samen met Durk Valkema en Anna Carlgren, de oprichters van glaswerkplaats Vrij Glas, gevestigd op het HEMbrugterrein in Zaandam. Kaersenhout legt in het project een link tussen koloniale geschiedenis en de inzet van het ambacht. Op het HEMbrugterrein, waar wapens voor koloniale oorlogen werden geproduceerd en getest, willen Kaersenhout en Vrij Glas het materiaal op een experimentele manier inzetten.

Michiel van Bakel & glasblazer Geir Nustad – Fotografie en Glas
Kunstenaar Michiel van Bakel en Geir Nustad, glasblazer bij het Glaslab (Nationaal Glasmuseum Leerdam), willen experimenteren met het reconstrueren van historische lenstypen. Michiel van Bakel is een pionier op het gebied van digitale fotografie. Voor het onderzoek gaat hij terug naar de fundamenten van de fotografie. Hij maakt een serie glassculpturen en die op hun beurt nieuwe fotobeelden genereren.

Gerbrand Burger & houtproducenten Jaap en Michiel van Leersum – Ambachtelijk inlands hout als materiaal en onderwerp
Kunstenaar Gerbrand Burger werkt samen met Jaap en Michiel van Leersum, eigenaars van Inlands Hout Van Leersum (Burgum, Friesland). Burger, die veelal werkte met fineerhout, zal nieuw werk maken op basis duurzaam verwerkt hout uit Nederland. Hij zal in dit proces zelf de bomen selecteren en het hout drogen en logen.

De deadline van de tweede ronde van de Open Oproep Eigentijds gebruik van ambachten is 30 maart 2020. Voor meer informatie over de Open Oproep en de selectieprocedure kunt u contact opnemen met Niels Engel (020-5231506).