nieuws archief

overzicht

Prospects & Concepts 2020 binnen én buiten de Van Nellefabriek

Het Mondriaan Fonds organiseert van 6 t/m 9 februari voor de achtste keer tijdens Art Rotterdam de tentoonstelling Prospects & Concepts in de Van Nellefabriek. Op de tentoonstelling is werk te zien van 66 beeldend kunstenaars die in 2018 een financiële bijdrage ontvingen van het Mondriaan Fonds om een start te maken met hun carrière. Gastcurator is Johan Gustavsson.

Gustavsson (mede-directeur 1646, Den Haag; initiator en bestuurslid The Naked en The Hague Contemporary; docent KABK) zegt over de tentoonstelling: “Prospects & Concepts brengt zo’n breed spectrum aan getalenteerde kunstenaars samen, dat je je daar als curator en kunstkijker alleen maar enorm op kunt verheugen. Het is een kans om uit te pakken. Al die artistieke praktijken en benaderingen voeren het avontuur op. In zo’n fabriekshal, hoog en groot, is het fijn om kunstwerken van maat tegen te komen. Een tekening die acht meter lang mag zijn. Of een schilderij van acht-en-halve meter breed. En als de rauwheid van de ruimte zelf kan meespelen, worden sculpturen die van auto-onderdelen zijn gemaakt meteen sterk als site-specific installatie.”

Deze editie van Prospects & Concepts zal daarom worden gekenmerkt door een opstelling met veel ruimte voor sculpturen en andere monumentale werken. Denk aan een 1-op-1 model van de bron van de Mississippi en een antieke buffetkast waaruit chocolade gulpt. In een bar worden geen drankjes geschonken maar workshops sociale hygiëne gegeven, terwijl verderop een kunstenaar over zijn zelfgebouwde en beschilderde skateramp rijdt. Er is ruimte voor alle disciplines die de deelnemende kunstenaars gebruiken: van performance tot tekeningen en van persoonlijke zoektochten tot actuele thema’s.

De werken van twee kunstenaars worden geïnstalleerd op het buitenterrein van de Van Nellefabriek. In de vorm van een archeologische opgraving buiten het gebouw, vraagt Leandros Ntolas aandacht voor de industriële en koloniale geschiedenis die met de fabriek – en daarmee indirect ook met Rotterdam en Nederland – zijn verbonden. Four Elements is een verwijzing naar de tabak, koffie en thee die in de Van Nellefabriek werden verwerkt én naar het water dat bij het transport van deze koloniale waren een belangrijke rol speelde.

Deniz Eroglu plaatst bij de entree naar Art Rotterdam zijn in situ installatie Mutlu (‘gelukkig’ in het Turks), een zogenaamde Turkse wc, een hurktoilet tentoongesteld als sculptuur. Met de titel als signatuur op de wc verwijst hij naar Marcel Duchamp die in 1917 het werk Fountain, (een urinoir) signeerde met R. Mutt. De smerige en ongemakkelijke associaties die de hurkwc’s doorgaans oproepen relateert de kunstenaar aan de manier waarop we in Europa in toenemende mate reageren op immigranten uit het Midden-Oosten.

De deelnemende kunstenaars zijn:
Claudine Arendt / Bernardus Baldus / Christine Bax / Maud van den Beuken / Anne de Boer / Inez de Brauw / Lorena van Bunningen / Johannes Büttner / Madison Bycroft / Cihad Caner / Giulia Cenci / Margriet Craens / Ciro Duclos / Deniz Eroglu / Arash Fakhim / Angelica Falkeling / C.T.H. Fransen / Paraskevi Frasiola / Hadrien Gerenton / Jessie Yingying Gong / Philipp Gufler / Konstantin Guz / Mylan Hoezen / Tim Hollander / Kimball Gunnar Holth / Maaike Jaspers / Rosa Johanna / Clara J:son Borg / Frederique Jonker / Annabel Kanaar / Vincent Knopper / Charlotte Koenen / Ralf Kokke / Wouter van der Laan / Marlies Lageweg / Sem Langendijk / Tobias Lengkeek / Sheng-Wen Lo / The Office of Alina Lupu / Fiona Lutjenhuis / Vera Mennens / Dennis Muñoz Espadiña / Milena Naef / Leandros Ntolas / Alina Ozerova / Niek Peters / Hugo Rocci / Puck Schot / Mayra Sérgio / Lidewij Sloot / Michelle Son / Natalia Sorzano / Koes Staassen / Suzie van Staaveren / Lisa Sudhibhasilp / Lisandro Suriel / Sjoerd Tegelaers / Marnix van Uum / Nina van de Ven / Timothy Voges / Nadja Voorham / Patricia Werneck Ribas / Baha Görkem Yalim / Mickey Yang / Bruno Zhu / Margot Zweers

Toelichting op het werk van alle kunstenaars zal verschijnen in een gratis publicatie en is nu al hier te vinden. Evenals de afgelopen jaren werkt het Mondriaan Fonds voor deze tentoonstelling samen met Tom Postma Design voor het ruimtelijk ontwerp en met Team Thursday voor het grafisch ontwerp.

Tentoonstelling
Data: 6 t/m 9 februari 2020
Locatie: Van Nellefabriek, Van Nelleweg 1, Rotterdam