nieuws archief

overzicht

Mondriaan Fonds en Stedelijk Museum Amsterdam zetten samenwerking Prix de Rome voort

Introductiezaal Prix de Rome 2019 in Stedelijk Museum Amsterdam. Design: Lesley Moore & Michiel Zegers. Films: Mals Media. Foto: Bas Czerwinski Introductiezaal Prix de Rome 2019 in Stedelijk Museum Amsterdam. Design: Lesley Moore & Michiel Zegers. Films: Mals Media. Foto: Bas Czerwinski

Huidige tentoonstelling nog t/m 22 maart in het Stedelijk Museum Amsterdam te zien (Let op: ivm de richtlijnen rondom het coronavirus is het Stedelijk Museum Amsterdam t/m 31 maart gesloten.)

Het Mondriaan Fonds en het Stedelijk Museum Amsterdam hebben afgesproken ook in 2021 te zullen samenwerken voor de Prix de Rome.
Dit betekent dat de tentoonstelling met nieuw werk van de beeldend kunstenaars die in 2021 voor de shortlist geselecteerd worden, later dat jaar in het Stedelijk Museum te zien zal zijn.

Rein Wolfs, directeur Stedelijk Museum Amsterdam:De tentoonstelling van de Prix de Rome in het Stedelijk laat zien dat deze oude en prestigieuze prijs en het Stedelijk een logische partner zijn. Als het grootste museum voor moderne en hedendaagse kunst in Nederland heeft het Stedelijk altijd jong talent een podium gegeven. Dat hebben wij met de Prix de Rome gemeen. Samen kunnen we een belangrijke springplank zijn voor jonge, opkomende kunstenaars en een belangrijke bijdrage leveren aan de hedendaagse beeldende kunst in Nederland. Met veel plezier zetten we dan ook de samenwerking voort.’

Ook het Mondriaan Fonds, dat de Prix de Rome organiseert en financiert, is verheugd over de voortzetting van de samenwerking. Directeur Eelco van der Lingen: ‘De prijs en het museum versterken elkaar. Met de huidige editie staat er niet alleen een presentatie die recht doet aan de kwaliteit van de genomineerde kunstenaars, ook maakt de tentoonstelling in het Stedelijk Museum duidelijk dat het museum en de prijs elkaar verdienen als belangrijke representanten van nationale statuur op het gebied van hedendaagse beeldende kunst.’

Tot en met zondag 22 maart is de tentoonstelling nog te zien in het Stedelijk Museum, met het werk van de genomineerden voor de Prix de Rome 2019: Sander Breure & Witte van Hulzen, Esiri Erheriene-Essi, Femke Herregraven en van winnaar Rory Pilgrim. In oktober 2019 werd de prijs door minister van OCW Van Engelshoven in het bijzijn van Koningin Máxima uitgereikt aan Pilgrim voor zijn werk The Undercurrent.

De open call voor kunstenaars die willen deelnemen aan de Prix de Rome 2021 zal begin volgend jaar van start gaan. Ook scouts en derden kunnen dan kunstenaars voordragen.

Over de Prix de Rome
De Prix de Rome bestaat sinds 1808 in Nederland en is de oudste en meest genereuze prijs voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. Het doel van de prijs is om talentvolle kunstenaars te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun werk meer zichtbaarheid te geven. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Het fonds werkte voor de Prix de Rome 2019 samen met het Stedelijk Museum Amsterdam. Bij de tentoonstelling is een publicatie verschenen met teksten van Sacha Bronwasser, Maarten Buser, Brenda Tempelaar en Sophia Zürcher, uitgegeven door Jap Sam Books. Zie ook www.prixderome.nl.