nieuws archief

overzicht

Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2020 van start

Prijs voor de Jonge Kunstkritiek

Op 30 mei start de oproep voor de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2020. Kunstcritici tot 35 jaar kunnen tot 1 september inzenden in de categorieën Essay en Recensie.

Als startschot verschijnt zaterdag een artikel op de websites van De Groene Amsterdammer en KNACK, waarin hoogleraar cultuursociologie Pascal Gielen stilstaat bij kunst en cultuur tijdens de coronacrisis. Jonge critici en essayisten worden aangemoedigd na te denken over de gevolgen van de crisis en de toekomst van de culturele sector.

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek geeft jonge kunstcritici en essayisten uit het Nederlands-Vlaams taalgebied een extra duwtje in de rug, als stimulans voor een professionele carrière. Naast een geldprijs van 3.000 euro en persoonlijke begeleiding door een mentor zijn diverse schrijfopdrachten te winnen. Verder wordt dit jaar een oeuvreprijs uitgereikt aan een redacteur. De prijsuitreiking is in december 2020.

Met de prijs, die dit jaar voor de zevende keer wordt uitgereikt, trekken vooraanstaande kunstinstellingen samen op om het belang van Nederlandstalige kunstkritiek onder de aandacht te brengen. Het is een initiatief van de Appel, Witte de With Center for Contemporary Art, Mondriaan Fonds, Stedelijk Museum, Van Abbemuseum en M Leuven. Nieuwe partners dit jaar zijn Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Mu.ZEE en Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur.

Zie voor meer informatie: www.jongekunstkritiek.net