nieuws

overzicht

Open Call: Maker achter de Maker Award

Het instituut voorheen bekend als Witte de With Center for Contemporary Art Het instituut voorheen bekend als Witte de With Center for Contemporary Art

Het instituut voorheen bekend als Witte de With Center for Contemporary Art bestaat dit jaar dertig jaar. Om dat te vieren reikt het instituut drie awards uit met drie samenwerkingspartners. De prijzen worden uitgereikt ter erkenning van mensen die een sleutelrol vervullen binnen de beeldende kunst op het gebied van vakkundigheid, pleitbezorging en visuele productie. De winnaars ontvangen een geldprijs van 5.000 euro.

Het Mondriaan Fonds is partner van de Maker achter de Maker Award, een prijs voor ambachtspersonen die voor kunstenaars onmisbaar zijn bij het verwezenlijken van hun ideeën. Kunstenaars kunnen hun favoriete makers tot 30 november nomineren via een open call.

Open Call – voorwaarden
Beeldend kunstenaars met ruim vijf jaar ervaring worden uitgenodigd één of meer mensen te nomineren voor deze prijs. Het gaat om in Nederland gevestigd ambachtspersonen. Aanmelden gaat via een korte motivatie waarin wordt beschreven op welke manier de genomineerde van belang is geweest bij het ontwikkelen van één of meer kunstwerken of projecten.

Voor deze prijs kan de betekenis van vakkundigheid variëren van praktische tot intellectuele expertise. Een ambachtspersoon achter de kunstenaar kan maker, technicus, vertolker of redacteur zijn. De genomineerde kan werkzaam zijn als zelfstandige of in dienst zijn van een bedrijf/instituut; de persoon kan ook zelf kunstenaar zijn; is misschien eenmalig ingehuurd, maar mag ook een langdurig samenwerkingspartner zijn. Kunstenaars kunnen meerdere personen nomineren; voor iedere nominatie moet dan wel een afzonderlijk formulier worden ingevuld.

Klik hier voor het nominatieformulier.

Selectieproces
De jury komt in januari 2021 bijeen om de nominaties te bespreken en de winnaar te selecteren. De namen van de juryleden worden bekend gemaakt nadat de prijswinnaar is geselecteerd. Voorzitter is Sofía Hernández Chong Cuy (directeur FKAWDW).

De andere twee awards worden mogelijk gemaakt door donaties van Berry Koedam van de ramfoundation (De Berry Koedam Award) en Stichting Droom en Daad (De Visionary Award). De prijzen worden uitgereikt tijdens een benefietdiner dat gepland staat in april 2021.

Lees hier meer.