nieuws

overzicht

Juryleden Prix de Rome Beeldende Kunst 2021 bekend

Copyrights: Hanneke van Leeuwen (foto Viviane Sassen), Marco Kesseler (foto Amira Gad), Rogier Fokke (foto Antonio Guzman), Aad Hoogendoorn (foto Eelco van der Lingen) Copyrights: Hanneke van Leeuwen (foto Viviane Sassen), Marco Kesseler (foto Amira Gad), Rogier Fokke (foto Antonio Guzman), Aad Hoogendoorn (foto Eelco van der Lingen)

Op 5 januari 2021 start de nieuwe ronde van de Prix de Rome, dé stimuleringsprijs voor talentvolle kunstenaars onder de 40 jaar. Kunstenaars uit Nederland kunnen zich vanaf dat moment aanmelden via een open call. Een internationale jury selecteert uit deze aanmeldingen een shortlist en een winnaar, die een bedrag van 40.000 euro krijgt.

De juryleden van 2021 zijn: Ann Demeester (directeur Frans Hals Museum, Haarlem), Amira Gad (hoofd programma’s, LAS Light Art Space, Berlijn), Antonio Jose Guzman (beeldend kunstenaar, onderzoeker, docent), Samuel Leuenberger (directeur SALTS, Basel) en Viviane Sassen (fotograaf, winnaar Prix de Rome Beeldende Kunst 2007).

Voorzitter zonder stemrecht Eelco van der Lingen (directeur Mondriaan Fonds): “Een klassieke prijs zoals de Prix de Rome, is ook nu meer dan relevant. Het is voor de winnaar, maar ook voor de genomineerden een erkenning en een podium vol potentie, met uitzicht op internationale aandacht en waardering. Tot mijn grote vreugde wordt deze status van de prijs bevestigd door de kwaliteit van de jury waarbinnen verschillende internationale expertises, posities en perspectieven samenkomen.”

De kunstenaars die voor de shortlist zijn geselecteerd tonen hun nieuwe werk eind 2021 bij het Stedelijk Museum Amsterdam, dat net als bij de vorige editie samenwerkingspartner is.

De Prix de Rome wordt georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Het is de oudste kunstprijs van Nederland met een geschiedenis die teruggaat tot 1808. Het doel van de Prix de Rome is getalenteerde kunstenaars te traceren, te stimuleren en hun zichtbaarheid te vergroten. Anders dan andere jaren wordt er niet meer met scouts gewerkt. Beeldend kunstenaars die voldoen aan de voorwaarden kunnen zichzelf aanmelden. Duo’s of collectieven kunnen zichzelf aanmelden als alle leden aan de voorwaarden voldoen.

Blijf hier op de hoogte van de deadline, de wijze van aanmelden, de voorwaarden en de volledige procedure.

www.prixderome.nl