nieuws archief

overzicht

Jesper de Raad archeologietalent 2020

Jesper de Raad Jesper de Raad

Jesper de Raad is de winnaar van de Archeologietalentprijs 2020, die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt. Dit werd zojuist online bekend gemaakt door juryvoorzitter Arjan de Zeeuw (directeur kennis en advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Eelco van der Lingen (directeur Mondriaan Fonds). Jesper de Raad krijgt een beeldje van kunstenaar Jonat Deelstra en een persoonlijk ontwikkelingstraject ter waarde van 7.000 euro aangeboden door het Mondriaan Fonds.

De Raad onderscheidt zich niet alleen in zijn vele praktische bijdragen aan de publieksarcheologie en aan community archaeology maar ook in zijn vele initiatieven jonge erfgoedprofessionals duurzaam te vernetwerken, niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland. Groot is zijn inzet in een waaier aan activiteiten, van de Nationale Archeologiedagen tot de Archeonacht. Onmisbaar is zijn inzet voor de Brabantse Erfgoedbende en de Archeologische Vereniging Kempen- en Peelland.

Finalisten
De andere twee finalisten zijn Rob van Haarlem en Marlyn Everink. Everink is werkzaam bij de Stichting ArcheoHotspots en onderscheidt zich op het raakvlak van archeologie en educatie. Van Haarlem is een van de twee directeuren van Tijdlab, een jonge ondernemer in de archeologie die in korte tijd een bedrijf op poten heeft gezet dat naam heeft gemaakt op het gebied van 3D-presentaties en GIS toepassingen. Beide finalisten ontvingen een cheque voor een naar eigen wens in te vullen ontwikkelingstraject van 3.000 euro gefinancierd door het Mondriaan Fonds.

Prijzen voor talentontwikkeling
De talentprijzen zijn ingesteld om jong talent in de erfgoedsector in de schijnwerpers te zetten. Dit jaar wordt voor het eerst de Archeologietalentprijs uitgereikt aan iemand die op een innovatieve manier verbinding legt tussen bedrijfsleven, wetenschap en maatschappij. Het Mondriaan Fonds financiert de erfgoedtalentprijzen in het kader van talentontwikkeling. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed organiseert de talentprijzen namens de Minister van OCW.