nieuws archief

overzicht

120 toekenningen open oproepen 75 jaar vrijheid Mondriaan Fonds en VWS

Dit jaar vierden we dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd. Om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) 15 miljoen euro beschikbaar gesteld. Daarmee maakt het Mondriaan Fonds 120 uiteenlopende projecten mogelijk.

Er wordt bijvoorbeeld een deltaplan uitgevoerd voor het digitaal delen van archieven uit de Tweede Wereldoorlog, zodat deze bronnen voor iedereen toegankelijk worden. Maar er komt ook een persoonlijke documentaire over de zoektocht naar familie, in het spoor van dagboeken, brieven en documenten. Musea, erfgoedinstellingen, onderzoekers en particuliere initiatieven (grassrootsinitiatieven) dienden bij het Mondriaan Fonds in totaal 325 aanvragen in.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS: ‘Meer en meer ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog ontvallen ons. Daarom is het van groot belang om de verhalen te blijven vertellen, voor nu en voor toekomstige generaties. Met deze originele, vernieuwende en uiteenlopende projecten houden we de herinnering aan deze verschrikkelijke periode in leven. Zodat we daarvan kunnen blijven leren en eraan worden herinnerd waar haat en intolerantie toe leiden.’

De projectvoorstellen komen van grote, maar zeker ook van kleine organisaties én van individuen. Via zes open oproepen konden zij een bijdrage voor hun activiteiten aanvragen. Directeur van het Mondriaan Fonds Eelco van der Lingen: ‘Herdenken is belangrijk. We staan stil bij onze geschiedenis en hoe die ons gevormd heeft. Ik ben blij dat er binnen het totaalpakket veel ruimte was voor grassrootsinitiatieven waardoor naast projecten van grote instellingen, ook particuliere initiatieven ondersteund konden worden. Dat stimuleert niet alleen aandacht voor bijzondere, specifieke en persoonlijke verhalen maar ook directe betrokkenheid van het publiek.’

Via de zes open oproepen zijn 120 toekenningen positief beoordeeld en gehonoreerd. Daarvan komen er 4 projecten uit de open oproep Verbouwingen, 8 uit Herinrichtingen, 21 uit Vernieuwende Presentatievormen, 47 uit Grassroots, 24 uit Digitalisering en 16 uit Onderzoek. De focus ligt bij de laatste twee op vernieuwende methoden en technieken van onderzoek en digitalisering. De toekenningen laten verder een diverse manier van herdenken zien in een internationale context met soms een focus op de toenmalige koloniën.

Bekijk hier alle toekenningen.

Lees hier meer over de open oproepen 75 jaar vrijheid.