nieuws archief

overzicht

Open Call Prix de Rome Kunst 2021

Op 5 januari 2021 is de nieuwe ronde ingegaan voor de Prix de Rome Beeldende Kunst 2021. Kunstenaars die aan de voorwaarden voldoen kunnen zichzelf tot en met 15 februari 2021 aanmelden via prixderome[at]mondriaanfonds.nl.

Het Mondriaan Fonds organiseert en financiert de Prix de Rome, de gerenommeerde prijs voor beeldend kunstenaars en architecten.

Kijk op de website van Prix de Rome voor de voorwaarden, wijze van aanmelden en het tijdspad.

Alle kunstenaars die aan de voorwaarden voldoen worden voorgedragen aan een internationale jury, die in 2021 bestaat uit: Ann Demeester (directeur Frans Hals Museum, Haarlem), Amira Gad (hoofd programma’s, LAS Light Art Space, Berlijn), Antonio Jose Guzman (beeldend kunstenaar, onderzoeker, docent), Samuel Leuenberger (directeur SALTS, Basel) en Viviane Sassen (fotograaf, winnaar Prix de Rome Beeldende Kunst 2007). Voorzitter zonder stemrecht is Eelco van der Lingen (directeur Mondriaan Fonds).

Begin april 2021 wordt bekendgemaakt welke kunstenaars door de jury zijn geselecteerd voor de shortlist. Zij worden uitgenodigd om nieuw werk te maken dat vanaf 13 november wordt gepresenteerd in een groepstentoonstelling bij het Stedelijk Museum Amsterdam. De shortlist kunstenaars krijgen een werkbudget voor vijf maanden van maximaal 17.250 euro (ex btw). Voor de presentatie van het werk in het Stedelijk Museum is nog een beperkt budget beschikbaar. Bij uitgeverij Jap Sam zal een publicatie verschijnen over het werk van de shortlist kunstenaars.

Op basis van het nieuwe werk volgt in november 2021 een tweede juryronde. Enkele weken later zal de winnaar van de Prix de Rome bekend worden gemaakt. De winnaar ontvangt een bedrag van €40.000 en een werkperiode van drie maanden.

www.prixderome.nl