nieuws

overzicht

Tien jaar verzamelen in 100 kunstwerken

John Constable, Gezicht op Hampstead Heath: Child’s Hill, met in de verte Harrow, 1824 John Constable, Gezicht op Hampstead Heath: Child’s Hill, met in de verte Harrow, 1824

Uniek landschap van John Constable in Rijksmuseum Twenthe

Honderd hoogtepunten uit de beeldende kunst komen samen op de tentoonstelling Na de Jacht. Oude en jonge kunst vullen elkaar aan in Rijksmuseum Twenthe. Met bijdragen van het Mondriaan Fonds en andere fondsen bouwde het  museum de afgelopen jaren aan een veelzijdige collectie: van schilderijen vol wolkenluchten tot en met videoperformances. Nu maakt het museum de balans op van tien jaar verzamelen en kan, zodra de musea weer openen, het publiek door de zalen mee op een tijdreis.

Spektakelstuk is de aanwinst van John Constable (1776 – 1837), het enige werk van deze beroemde Engelse schilder in een publieke Nederlandse collectie. Het landschap Gezicht op Hampstead Heath: Child’s Hill, met in de verte Harrow (1824) stond bovenaan de verlanglijst van Rijksmuseum Twenthe. Het laat zien hoe groot de invloed van het Nederlandse landschap uit de 17e eeuw was, tot ver over de grens. Constable keek bewonderend naar Hollandse meesters zoals Jacob van Ruisdael. Ook van hem heeft Rijksmuseum Twenthe verschillende schilderijen. Samen met de Constable en een tien jaar eerder verworven schilderij van Thomas Gainsborough vormen deze schilderijen een groep waarmee het museum optimaal het verhaal kan verbeelden over de internationale invloed van de Hollandse landschapschilderkunst. Het vergezicht van Constable geldt als prachtig scharnier tussen de 17de-eeuwse en 19de-eeuwse landschappen in de museumverzameling. Met een bijdrage Incidentele Aankopen gaf het Mondriaan Fonds ondersteuning aan het Rijksmuseum Twenthe voor deze aanwinst, die tegelijk een verrijking is voor de Collectie Nederland.

Tot tevredenheid van het Rijksmuseum Twenthe en de Londense kunsthandelaar Simon C. Dickinson zal dit prachtige schilderij vanaf nu deel uitmaken van de vaste collectie van Rijksmuseum Twenthe.

Behalve de schilderijen van Constable en Gainsborough zijn op ‘Na de Jacht’ vele andere hoogtepunten te zien uit tien jaar verzamelen; een mix van aankopen en schenkingen. Rijksmuseum Twenthe verwierf en exposeert schilderijen, sculpturen, tekeningen en video’s, onder anderen van Silvia B., Peter Zegveld, Zoro Feigl, Christiaan Zwanikken, Melanie Bonajo, Renie Spoelstra, Emmy Bergsma en Armando. Voor het uitbreiden van de collectie hedendaagse kunst ontving het museum van het Mondriaan Fonds een bijdrage Collectieprogramma’s. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie die ingaat op de invalshoeken en uitgangspunten bij de keuzes van de laatste tien jaar. Zoals het combineren en met elkaar laten resoneren van oude en nieuwe kunst, de focus op het landschap door de eeuwen heen en de aandacht voor specifieke thema’s als de ‘spelende mens’ en de ‘menselijke conditie’.

Het Mondriaan Fonds maakte de aankopen van Rijksmuseum Twenthe mede mogelijk door een bijdrage Incidentele Aankopen (Constable) en een bijdrage Collectieprogramma’s voor de hedendaagse kunst.