nieuws archief

overzicht

Lancering essay Vistas of Modernity Rolando Vázquez: 11 september

Postcard - Vistas of modernity Postcard - Vistas of modernity

Op 11 september 2021 van 15.00 tot 17.00 uur organiseren Kunstinstituut Melly en Mondriaan Fonds een programma rond het essay Vistas of Modernity: decolonial aesthesis and the end of the contemporary van Rolando Vázquez. Het programma verkent de historische context en de huidige vocabulaires van actuele debatten over de inclusiviteit van kunstinstellingen zoals musea en hedendaagse kunstruimtes. Met een keynote speech van professor Gloria Wekker, een gesprek met de auteur en gelegenheid voor aanwezigen om te reageren op het essay. Moderator is Nancy Jouwe. Voertaal is Engels.  Wil je bij dit event aanwezig zijn, geef je op via de website van Kunstinstituut Melly.

Vistas of Modernity duikt in de historische contexten en de psychologische conditionering die vormgeven aan de huidige inspanningen om de inclusiviteit van kunstinstellingen en educatieve ruimtes in Nederland en daarbuiten aan te pakken. Door middel van een serie ansichtkaarten of ‘doorkijkjes’ (Vistas) traceert Vázquez de zintuiglijke contouren van ‘colonial difference’, en stelt hij een begrip van ‘positionality’ voor als essentieel voor dekoloniaal werk. Dit, zo legt hij uit, is de basis voor het begrijpen en uitvoeren van een ‘decolonial aesthesis’.

Het essay is geschreven in opdracht van het Mondriaan Fonds als onderdeel van de essayreeks over actuele onderwerpen binnen de beeldende kunst en het cultureel erfgoed. Kunstinstituut Melly organiseert het evenement in dialoog met de lopende inspanningen van haar initiatief tot naamsverandering en het voortdurende proces van institutionele transformatie door middel van collectief leren. Het essay is (inmiddels in tweede druk) te bestellen via Jap Sam Books.