nieuws archief

overzicht

Beeldbepalers in De Balie: Iris Kensmil

Iris Kensmil. Foto: Aad Hoogendoorn Iris Kensmil. Foto: Aad Hoogendoorn

In de serie Beeldbepalers krijgen toonaangevende Nederlandse beeldend kunstenaars een avond lang de gelegenheid om De Balie als podium te gebruiken. De eerstvolgende editie is met Iris Kensmil en vindt plaats op zaterdag 4 september 2021.

Kensmil staat bekend om haar indringende olieverfschilderijen, tekeningen en installaties. Ze verbeeldt belangrijke Zwarte schrijvers, musici en activisten. Zo laat ze de (intellectuele) geschiedenis zien vanuit onderbelicht perspectief: Zwart en feministisch. In De Balie verbindt Kensmil dat verleden met het heden door middel van verdiepende gesprekken en een speciaal voor deze avond gemaakte performance.

Samen met 6 jonge Zwarte vrouwen presenteert ze ”One Step backward, Two Step Forward”. Deze performance toont beeldmateriaal van Kensmil zelf over Zwarte denkers. Over hen reageren Naomie Pieter, Lakiescha Tol, Zaïre Krieger, Lisette Ma Neza, Munganyende Hélène Christelle, en Grâce Ndjako. Wat betekenen Zwarte intellectuelen voor dit zestal? Deze performance krijgt in het najaar een vervolg, als de solotentoonstelling van Iris Kensmil bij kunstinstituut Melly Rotterdam op 1 oktober opent.

Ook geven 2 prominente gezichten uit de kunstwereld een lezing. Directeur van London’s Chisenhale Gallery Zoé Whitley, die co-curator was van Soul of a Nation, daarna curator van het Van Abbemuseum Nick Aikens. Tot slot gaat Kensmil in gesprek met haar collega Willem de Rooij over wat kunst is en doet (of kan doen).

Deze avond is gedeeltelijk in het Engels

Over Beeldbepalers
De Balie Amsterdam presenteert in samenwerking met Mondriaan Fonds de serie Beeldbepalers. In samenwerking met anderen presenteren kunstenaars nieuw werk of zetten hun bestaande werk in een ander daglicht. Eerdere gasten waren: Charl Landvreugd, Hans van Houwelingen, Joep van Lieshout, Ronald Ophuis, Barbara Visser, Renzo Martens, Berend Strik, Erik van Lieshout en Marc Mulders.

Bekijk voor meer informatie en kaartverkoop de website van De Balie.