airWG, Amsterdam

Het Mondriaan Fonds ondersteunt voor 2019 één werkperiode van zes maanden voor een beeldend kunstenaar van 1 april tot en met 30 september. De deadline voor het indienen van aanvragen was op 16 juli 2018.

airWG bestaat sinds 2015 en is een artist-run-residence in het atelierWG-studiocomplex op een voormalig ziekenhuisterrein in de buurt van het Vondelpark in Amsterdam. Tegenwoordig wonen en werken meer dan 200 kunstenaars op het terrein. Vanuit de WG ateliers worden tal van activiteiten ontwikkeld en tentoonstellingen georganiseerd, onder andere in hun eigen art project space PuntWG  en periodieke Open Ateliers. airWG is een laboratorium voor creatieve projecten, nieuwe vormen van samenwerking, onderzoek, experimenten en artistieke ontwikkeling. De activiteiten worden geïnitieerd en gecoördineerd door een groep beeldend kunstenaars en curatoren die zijn ingebed in de Nederlandse en internationale kunstwereld.
Deze residency is bedoeld voor kunstenaars van buiten de regio Amsterdam. Het team van airWG zet zich in om de resident binnen de Amsterdamse kunstscene te integreren. Amsterdam is een van Europa’s meest prominente locaties voor interculturele uitwisseling en daar maakt airWG gebruik van.
airWG biedt kunstenaars de mogelijkheid om binnen een unieke setting nieuw werk te ontwikkelen of artistiek onderzoek te doen en een netwerk op te bouwen in de kunstwereld van Amsterdam. Hiervoor ontwikkelt airWG samen met de kunstenaar een programma. Aan het begin van de residency wordt in de kunstruimte puntWG een publiek evenement georganiseerd om de kunstenaar te introduceren. Dit kan in de vorm van een interview met de kunstenaar of een artist talk / lezing over het werk zijn.
Verder doet airWG in 2019 mee met West Wednesdays, een maandelijkse kunsttour in Amsterdam Oud-West | Kinkerbuurt. Iedere 2e woensdagavond van de maand organiseert West Wednesdays een wandeling met steeds een afwisselende route met performances, film, muziek, beeldende kunst, atelierbezoeken, 10-minutencolleges en versnaperingen op het WG-terrein, in de Hallen, op straat en in woonwerkpand Tetterode. De resident van airWG opent tijdens West Wednesdays zijn/haar studio, geeft een korte presentatie en wordt daarmee een programmaonderdeel in de route. De kunstenaar woont en werkt in een ruime studio van 70m2 op de begane grond van ‘Paviljoen 18’ waar een vaste groep kunstenaars hun ateliers heeft.
Aan het einde van de residentieperiode krijgt de kunstenaar een solo-expositie bij puntWG, een interdisciplinaire projectruimte en podium met een levendig programma van tentoonstellingen, uitvoeringen, concerten, lezingen en discussies. De afgelopen jaren is puntWG een belangrijk platform geworden voor opkomende jonge kunstenaars in de Amsterdamse kunstscene. Deze tentoonstelling wordt samengesteld door curator Lora Sariaslan (TR). Zij is verantwoordelijk voor de begeleiding tijdens het artistieke proces en de presentatie. Als onderdeel van de eindpresentatie wordt er door een schrijver/criticus een diepte interview gehouden met de resident en deze schrijft een begeleidende tekst bij de tentoonstelling.
airWG
Voor meer informatie zie: www.airwg.nl en hun Facebookpagina.
Aanvragen
De deadline voor het indienen van een aanvraag voor een werkperiode in 2019 was op 16 juli 2018. Bekijk voor het indienen van een aanvraag de toelichting Bijdrage Gastateliers voor de voorwaarden, beoordeling en aanvraagprocedure. Lees ook de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op bijdragen van het Mondriaan Fonds. 

Voor meer informatie over dit gastateliers en de selectieprocedure kunt u contact opnemen met Mayke Jongsma  of bel 020-5231640.

laatste wijziging: 17.07.2018