Beeldenstorm/Daglicht en GlasLab, Eindhoven / Den Bosch

Beeldenstorm. Foto: Piet den Blanken Beeldenstorm. Foto: Piet den Blanken

Het Mondriaan Fonds ondersteunt voor 2019 twee werkperioden  van vier maanden voor een beeldend kunstenaar van 1 september tot en met 30 december 2019 en 1 februari tot en met 31 mei 2020. De deadline voor het indienen van aanvragen was op 16 juli 2018.

Stichting GlasLab Den Bosch is een eigentijds glasatelier, dat professionele kunstenaars uitdaagt om zich te bekwamen in ambachtelijke en innovatieve glasbewerkingstechnieken. De werkplaats biedt ruimte voor experimenten en uitvoeringsvraagstukken in vlakglas, welke onder begeleiding van ervaren glazeniers en een mentor kunnen worden uitgevoerd.
Beeldenstorm/Daglicht in Eindhoven heeft werkplaatsen waar je onderzoek kunt doen naar de mogelijkheden van metaalgieten, glasbewerkingstechnieken en grafische technieken. De werkplaatsen stellen zich tot doel ruimte, kennis, faciliteiten en tijd te bieden om makers – vrij van de druk om direct tot productie te komen – te laten experimenteren met, en fundamenteel onderzoek te doen naar de mogelijkheden die materialen en technieken kunnen bieden. De vraag van de maker staat steeds centraal, de werkplaatsen anticiperen op deze vraag en ondersteunen in het proces van maken. ‘Do it yourself’ is daarbij het uitgangspunt.
Speciaal voor deze residency werken GlasLab en Beeldenstorm/Daglicht nauw samen. De expertise van GlasLab ligt in de technische bewerking van glas, zoals: brandschilderwerk, glassmelt en buigwerken (vlak en in mallen), glas-in-lood, glas-appliqué (lijmen van glas), glas in beton, zeefdrukken op glas, zandstralen,emaille prints / zeefdruk op glas. (N.B. geen glasblazen).
De expertise van Beeldenstorm/Daglicht ligt onder meer in het maken van verschillende soorten mallen waarin materiaal (met name metaal, glas) gevormd kan worden. Daarnaast is er expertise in een goed geoutilleerde grafische werkplaats met ook mogelijkheden voor zeefdruktechnieken op glas. Grote formaten behoren tot de mogelijkheid, dankzij de groot-formaat zeefdruktafels, persen en vlakbed-oven. Beeldenstorm/Daglicht biedt allerlei mogelijkheden voor cross-overs tussen materiaal en techniek.
De residency biedt mogelijkheden voor een spannend traject voor kunstenaars die nieuwe stappen willen zetten. Er is ruimte voor experiment met, en onderzoek naar de diverse mogelijkheden van glasbewerking. Ervaring met glas is niet nodig. Het traject wordt gestart met een brede introductie van mogelijkheden van glasverwerking en –bewerking, zowel 2D als 3D. Vanuit de brede kennismaking en opgedane ervaringen kan de kunstenaar vervolgens beslissen in welke wijze het onderzoek zich verder kan verdiepen. Op beide werkplekken is gespecialiseerde kennis aanwezig om het traject te begeleiden. De kunstenaar verblijft in een studio bij Beeldenstorm/Daglicht.
De voorkeur gaat uit naar een kunstenaar die al enige tijd een beroepspraktijk uitoefent en zoekt naar nieuwe uitdagingen ten behoeve van praktijkverdieping. Dit onderzoekstraject vraagt om een stevige inhoudelijke basis teneinde niet verloren te raken in de hoeveelheid mogelijkheden die zich voordoen. De residency is nadrukkelijk bedoeld voor kunstenaars die geen of weinig ervaring hebben met het materiaal en niet gehinderd door technische kennis het experiment wil aangaan.
Het traject wordt afgesloten met een presentatie en een daaraan verbonden expertmeeting waarin expertise en ervaringen gedeeld worden met vakgenoten, kunstenaars en andere geïnteresseerden. Processen worden gedocumenteerd en vastgelegd, zodat opgedane kennis ook weer gedeeld kan worden. Van de kunstenaar wordt verwacht een aantal conclusies van het onderzoek te presenteren die een nieuwe impuls in zijn/haar werk betekenen.
Voor meer informatie zie GlasLab en Beeldenstorm/Daglicht.
Aanvragen
De deadline voor het indienen van een aanvraag voor een werkperiode in 2019 was op 16 juli 2018. Bekijk voor het indienen van een aanvraag de toelichting Bijdrage Gastateliers voor de voorwaarden, beoordeling en aanvraagprocedure. Lees ook de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op bijdragen van het Mondriaan Fonds. 

Voor meer informatie over dit gastateliers en de selectieprocedure kunt u contact opnemen met Mayke Jongsma  of bel 020-5231640.

laatste wijziging: 17.07.2018