Beeldenstorm/Daglicht en GlasLab, Eindhoven / Den Bosch

Beeldenstorm. Foto: Piet den Blanken Beeldenstorm. Foto: Piet den Blanken

Het Mondriaan Fonds ondersteunt voor 2020 twee werkperioden van vier maanden voor een beeldend kunstenaar van 1 september tot en met 30 december 2020 en 1 februari tot en met 31 mei 2021. In 2020 zullen Wouter Venema en Mio Fujimaki in het atelier verblijven.

Beeldenstorm/Daglicht in Eindhoven heeft werkplaatsen waar men onderzoek kan doen naar de mogelijkheden van metaalgieten, glasbewerkingstechnieken en grafische technieken. De werkplaatsen bieden ruimte, kennis, faciliteiten en tijd om makers – vrij van de druk om direct tot productie te komen – te laten experimenteren en fundamenteel onderzoek te doen naar de mogelijkheden die materialen en technieken kunnen bieden. De vraag van de maker staat steeds centraal, de werkplaatsen anticiperen op deze vraag en ondersteunen in het proces van maken. ‘Do it yourself’ is daarbij het uitgangspunt.
Stichting GlasLab Den Bosch is een eigentijds glasatelier dat professionele kunstenaars uitdaagt om zich te bekwamen in ambachtelijke en innovatieve glasbewerkingstechnieken. De werkplaats biedt ruimte voor experimenten en onderzoek rond uitvoering in vlakglas, welke onder begeleiding van ervaren glazeniers en een mentor kunnen worden uitgevoerd.

Speciaal voor deze residency werken Beeldenstorm/Daglicht en GlasLab nauw samen. De expertise van GlasLab ligt in de technische bewerking van glas, zoals brandschilderwerk, glassmelt en buigwerken (vlak en in mallen), glas-in-lood, glas-appliqué (lijmen van glas), glas in beton, zeefdrukken op glas, zandstralen, emaille prints / zeefdruk op glas. (N.B. geen glasblazen).
De expertise van Beeldenstorm/Daglicht ligt onder meer in het maken van verschillende soorten mallen waarin materiaal (met name metaal en glas) gevormd kan worden. Daarnaast is er expertise in een goed uitgeruste grafische werkplaats met ook mogelijkheden voor zeefdruktechnieken op glas. Grote formaten behoren tot de mogelijkheid, dankzij de groot-formaat zeefdruktafels, persen en vlakbed-oven. Beeldenstorm/Daglicht biedt allerlei mogelijkheden voor cross-overs tussen materiaal en techniek.

De residency biedt mogelijkheden en uitdaging voor kunstenaars die nieuwe stappen willen zetten. Er is ruimte voor experiment met  de diverse mogelijkheden van glasbewerking. Ervaring met glas is niet nodig. Het traject wordt gestart met een brede introductie van mogelijkheden van glasverwerking en –bewerking, zowel 2D als 3D. Vanuit de brede kennismaking en opgedane ervaringen kan de kunstenaar vervolgens beslissen op welke wijze het onderzoek zich verder kan verdiepen. Op beide werkplekken is gespecialiseerde kennis aanwezig om het traject te begeleiden. De kunstenaar verblijft in een studio bij Beeldenstorm/Daglicht in Eindhoven.
De voorkeur gaat uit naar een kunstenaar die al enige tijd een beroepspraktijk uitoefent en zoekt naar nieuwe uitdagingen voor praktijkverdieping. Dit onderzoekstraject vraagt om een stevige inhoudelijke basis om niet verloren te raken in de hoeveelheid mogelijkheden die zich voordoen. De residency is nadrukkelijk bedoeld voor kunstenaars die geen of weinig ervaring hebben met het materiaal en niet gehinderd door technische kennis het experiment wil aangaan.
Het traject wordt afgesloten met een presentatie en een daaraan verbonden expertmeeting, waarin expertise en ervaringen gedeeld worden met vakgenoten, kunstenaars en andere geïnteresseerden. Processen worden gedocumenteerd en vastgelegd, zodat opgedane kennis ook weer gedeeld kan worden. Van de kunstenaar wordt verwacht een aantal conclusies van het onderzoek te presenteren die een nieuwe impuls in het werk betekenen.

Voor meer informatie zie Beeldenstorm/Daglicht en GlasLab.

Bedrag en werkperiode
Het Mondriaan Fonds ondersteunt voor 2020 twee werkperioden van vier maanden voor een beeldend kunstenaar van 1 september tot en met 30 december 2020 en 1 februari tot en met 31 mei 2021.
De voorkeur voor de verblijfsperiode moet in het aanvraagformulier aangegeven worden. Er zal naar gestreefd worden om zoveel mogelijk de periode van voorkeur toe te kennen.

Het Mondriaan Fonds stelt een beurs van 2.000 euro per maand ter beschikking voor reis-, materiaal- en verblijfskosten. Dit bedrag is bedoeld voor één persoon. Daarnaast wordt van de gekozen resident een eigen bijdrage van minimaal 200 euro per maand verwacht. De aanvrager moet aangeven hoe de eigen bijdrage wordt gefinancierd. Dat kan een eigen investering zijn, maar ook een bijdrage van derden, een renteloze lening van het Fonds Kwadraat of een bijdrage via crowdfunding. Indien een duo of samenwerkingsverband voor een gastatelier wordt geselecteerd, wordt het bedrag voor het gastatelier verhoogd met een bedrag voor extra reiskosten en een evenredig bedrag voor de verblijfskosten voor de andere aanvrager. De huur van de studio/woonruimte, begeleiding en presentatie zijn niet in het subsidiebedrag opgenomen en komen voor rekening van het Mondriaan Fonds.

Aanvragers moeten zich ervan bewust zijn dat een aantal van deze atelierprogramma’s pas kort geleden zijn gestart en dat sommige faciliteiten wellicht nog niet optimaal zijn. Ook de beschikbare ondersteuning en begeleiding zijn per atelier verschillend. Dit vergt een flexibele houding van de gekozen kandidaten.

Aanvragen
De deadline voor het indienen van een aanvraag voor een werkperiode in 2020/21 was 17 juli 2019. Bekijk voor het indienen van een aanvraag de toelichting Bijdrage Gastateliers voor de voorwaarden, beoordeling en aanvraagprocedure. Lees ook de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op bijdragen van het Mondriaan Fonds.

Voor meer informatie over dit gastateliers en de selectieprocedure kunt u contact opnemen met Philip Montnor via (020-5231655).

laatste wijziging: 23.07.2019