Pompgemaal Den Helder

aanvraag gesloten

Pompgemaal Den Helder. Fotograaf: Sanne Kabalt Pompgemaal Den Helder. Fotograaf: Sanne Kabalt

Samen met de gemeente Den Helder heeft het Mondriaan Fonds in 2008 een karakteristiek vroeg 20e eeuws waterpompgemaal, een provinciaal monument gelegen in een natuurgebied in de duinen, opgeknapt en geschikt gemaakt als werk- en verblijfsruimte voor kunstenaars. Het gastatelier is de eerste permanente verblijfsmogelijkheid van het Mondriaan Fonds in Nederland.

Het Mondriaan Fonds wil naast het bestaande netwerk van buitenlandateliers ook werkmogelijkheden creëren op bijzondere plekken in eigen land. Dit mede vanuit de overweging dat niet alleen verre oorden kunstenaars inspireren of hun de mogelijkheid bieden in alle rust te werken: ook het verblijf in eigen land kan veel opleveren, zowel voor de kunstenaar als voor de plek/regio. Het Pompgemaal is daar een sterk voorbeeld van. Om het Pompgemaal tot een plek van betekenis te maken wordt gestreefd naar een continue programmering. Hierbij valt te denken aan kortere of langere werkperiodes, aan tijdelijke presentaties, openbare workshops of studieperiodes. Een periodieke openstelling van het gebouw en de presentatie van het hier gemaakte werk moet altijd onderdeel zijn van het gebruik van het gastatelier. Bij dit atelier kan bij wijze van uitzondering ook aangevraagd worden door studenten van academies en werkplaatsen en door professionals uit de (internationale) kunstwereld.

Het gastatelier ligt aan de rand van een uitgestrekt en beschermd duingebied, op ongeveer 15 minuten van zowel het centrum als het strand van Den Helder. De woon/werkruimte is ca. 220 m2 groot en 5 meter hoog. Het appartement bevat de meest noodzakelijke voorzieningen en huisraad en bestaat uit een grote woon/leefruimte met een tweepersoons slaapkamer. Afhankelijk van het plan en het gebruik van de werkruimte kunnen ook meerdere personen gebruikmaken van het atelier, altijd in overleg met het Fonds. De vaste lasten van het atelier en de woonruimte worden rechtstreeks door het Mondriaan Fonds voldaan.

 • Eerder verbleven in dit atelier achtereenvolgens:

  2008: Klaar van der Lippe en Bart Stuart. 2009: Antonis Pittas, Georges Hanna, Ro Hagers, Hanneke Francken en Sandor Klijn. 2010: Kathrin Höhne en Bjarte Gismarvik, Arkadiy Nasorov, Jeremiah Day, negen Rietveld studenten, Patricia Kaersenhout, Yvonne Dröge en Malin Persson. 2011: Sandra van Beek, Stephan Keppel, Sara Bjarland, Koen Delaere en Ulrike Möntmann. 2012: Mathijs Lieshout, Gerbrand Burger, Alisa Margolis en Olivia Glebbeek. 2013: Ton Schuttelaar, Annegien van Doorn, Benjamin Roth en Daniel Hofstede, Joseph Gower. 2014: Annabel Howland, Mariëlle Videler, Kianoosh Motallebi, Alexandra Leykauf, Kathrin Schlegel en Paul Devens. 2015: Bojan Fajfric, Marjolijn Guldemond, Maria Pask & Frederique Bergholtz, Sanne Kabalt en Pieter Paul Pothoven. 2016: Irene Kopelman & Praneet Soi, Maria Guggenbichler, Cathelijn van Goor, Tom Kok en Michiel Hilbrink. 2017: Michiel Hilbrink, Bernke Klein Zandvoort & Carolien Ruijgrok, Timo van Grinsven, Bob Waardenburg, Sjoerd van Leeuwen. 2018: Naro Snackey, Sanja Medic, Femke Gerestein, Jort van der Laan en Maartje Fliervoet. 2019: Daniëlle van Vree, Timo Demollin, Niels Vis & Merel van ’t Hullenaar en Maurice Bogaert. 2020: Paul Klemann (januari-februari en september-oktober), Jasper de Beijer (maart-mei), Kim David Bots (juni-augustus) en Marie Reintjes (november-december).

 • Voor wie?

  Voor een werkperiode in Pompgemaal Den Helder kan aangevraagd worden door beeldend kunstenaars en bemiddelaars. Bij wijze van uitzondering worden ook aanvragen geaccepteerd van studenten van academies en werkplaatsen, en van professionals uit de internationale kunstwereld. Bij aanvragen van duo’s of samenwerkingsverbanden moet ieder afzonderlijk een aanvraag indienen.

 • Bedrag en werkperiode

  Voor het Pompgemaal wordt op basis van de aanmeldingen een programma samengesteld voor het kalenderjaar. Er kan worden aangevraagd voor korte of langere werkperiodes binnen de periode van 1 januari t/m 31 december 2021. Daarbij kan worden aangegeven of u in aanmerking wilt komen voor een bijdrage voor projectkosten en kosten van levensonderhoud.

  Het Mondriaan Fonds stelt een beurs van 2.000 euro per maand ter beschikking voor reis-, materiaal- en verblijfskosten. Dit bedrag is bedoeld voor 1 persoon. Daarnaast wordt van de gekozen resident een eigen bijdrage van minimaal 200 euro per maand verwacht. De aanvrager moet aangeven hoe de eigen bijdrage wordt gefinancierd. Dat kan een eigen investering zijn, maar ook een bijdrage van derden, een renteloze lening van Fonds Kwadraat of een bijdrage via crowdfunding. Indien een duo of samenwerkingsverband voor het gastatelier wordt geselecteerd, kan het bedrag worden verhoogd met een evenredig bedrag voor de component kosten van levensonderhoud voor de andere aanvrager. De huur van de studio en woonruimte zijn niet in het subsidiebedrag opgenomen en komen voor rekening van het Mondriaan Fonds.

 • Aanvragen

  De deadline voor een aanvraag voor een werkperiode in 2021 was 31 augustus 2020, voor 17:00 uur. Voor meer informatie over het gastatelier en de selectieprocedure kunt u contact opnemen met Lisa van Beek (020-5231673) of het algemene nummer bellen 020-5231523.

  Bekijk voor meer informatie over de toelichting, voorwaarden, beoordeling, aanvraagprocedure, checklist en het aanvraagformulier de Bijdrage Gastateliers.

 • RESIDU

  Residu 4
  Eind 2018 vond ‘Residu 4’ plaats in Kunsthal 45 in Den Helder. De overzichtstentoonstelling toonde de resultaten van werkperiodes van kunstenaars en curatoren die in de periode 2016-2018 tijdelijk in het Pompgemaal verbleven. De deelnemers waren: Irene Kopelman & Praneet Soi, Maria Guggenbichler, Cathelijn van Goor, Tom Kok, Michiel Hilbrink & Dongyoung Lee, Bernke Klein Zandvoort & Carolien Ruijgrok, Timo van Grinsven, Bob Waardenburg, Sjoerd van Leeuwen, Naro Snackey, Sanja Medic, Femke Gerenstein, Jort van der Laan & Charlotte Rooijackers en Maartje Fliervoet. Bij de tentoonstelling verscheen ook een publicatie.

  Residu 3
  Tussen september en eind november 2015 presenteerde Kunsthal 45 in Den Helder de groepstentoonstelling ‘Residu 3’; een overzicht van de resultaten van de werkperiodes in het Pompgemaal van 2012 t/m 2015. Bij de tentoonstelling verscheen tevens een kleine catalogus. 21 kunstenaars deden aan deze tentoonstelling mee.

  Residu 2
  Begin 2012 presenteerde Kunsthal 52 Den Helder i.s.m. het Mondriaan Fonds de tentoonstelling Residu 2, waarin werk werd getoond van 19 internationale beeldend kunstenaars die in 2010-2011 tijdelijk verbleven in het gerenoveerde voormalige Pompgemaal in Den Helder/Huisduinen. De deelnemende kunstenaars destijds waren:
  Arkady Nasonov, Jeremiah Day, Patricia Kaersenhout, Yvonne Dröge Wendel, Malin Persson, Sandra van Beek, Stephan Keppel, Sara Bjarland, Koen Delaere, Ulrike Möntmann, en een groep studenten van de Rietveld Academie: Ada Kruszynski, Anne van Duuren & Johan Henning, Louise Kelpe & Balthazar Berling, Chandra Sen, Arjan Hijbeek, Mikael Bergman en Sæmundur Þór Helgason. Bij de tentoonstelling is een gelijknamige publicatie verschenen.

  Residu 1
  De resultaten van de eerste werkperiode (2008-2010) werden getoond in de expositie en publicatie ‘Residu’, die in 2010 werden gepresenteerd bij Kunsthal 52 in Den Helder. De deelnemende kunstenaars destijds waren: Klaar van der Lippen en Bart Stuart, Antonis Pittas, Georges Hanna, Ro Hagers, Hanneke Francken, Sandor Klijn, en Kathrin Höhne en Bjarte Gismarvik.

laatste wijziging: 06.07.2020