AIR Berlin Alexanderplatz – Duitsland

Berlijn blijft onverminderd een stad met grote aantrekkingskracht op (internationale) kunstenaars. Berlijn geldt in Europa als één van de grootste culturele, politieke en wetenschappelijke centra. De stad staat ook bekend wegens het hoog ontwikkelde culturele leven, de liberale levensstijl, belangwekkende musea, de Berlin Biënnale, de Berlin Art Week en hedendaagse kunstinstellingen zoals KunstWerke (KW) Berlin. De artist- in-residency in Berlijn, AIR Berlin Alexanderplatz, is in 2010 opgericht door de kunstenaars Susanne Kriemann en Aleksander Komarov.

Kriemann en Komarov hebben zelf als artists-in-residence ondervonden dat er weliswaar vaak een goed atelier geboden wordt, maar dat de residencies met name gericht zijn op de productie van nieuw werk. Zij misten goede ondersteuning in het leggen en bestendigen van contacten. Daarom bieden Kriemann en Komarov met AIR Berlin Alexanderplatz (ABA) een residency aan die meer de nadruk legt op ‘productie van kennis’. Dit doen zij door de residenten inhoudelijk en praktisch te ondersteunen met een uitgebreid en gericht netwerk. Een essentieel onderdeel hiervan zijn de ‘Salon-avonden’. Deze avonden brengen de residenten in contact met een kleine en groep theoretici, kunstenaars, architecten, ontwerpers en curatoren uit hun persoonlijke netwerk. Tijdens de ‘Salons’ wordt over sociologische en politieke thema’s gediscussieerd die in relatie staan tot het werk van de resident. Deze avonden worden samen met de resident ontwikkeld en hebben plaats in het appartement van de resident. Daarnaast worden regelmatig ‘studiobezoeken’ georganiseerd. Voor meer informatie over AIR Berlin Alexanderplatz: www.airberlinalexanderplatz.de

De residency is eind 2015 verplaatst van Alexanderplatz naar de nieuwe wijk: de Akazienkiez in het district Schöneberg. Akazienkiez een van de meest levendige wijken van Berlijn met veel historische gebouwen uit WOII zoals de Berlin Story Bunker en Pallasstrasse Hochbunker. Het Park am Gleisdreieck verbindt de Potzdammerplatz met Schöneberg. In de wijk bevinden zich veel gevestigde en nieuwe galeries, studio’s van kunstenaars. De residenten verblijven in een twee-kamer flat, ingericht met meubels uit de 70-er jaren in de Eisenacher Strasse.

In 2017 zullen Goeun Bae, Rumiko Hagiwara en Nickel van Duijvenboden in dit atelier verblijven. In 2018 zijn dit Babette Kleijn, Tamar Vasili Chabashvili en Graham Kelly.
Eerder werkten Bojan Fajfric, Delphine Bedel, Olga Balema, Anna Okrasko, Katarina Zdjelar, Maartje Fliervoet, Stijn Verhoeff, Wendelien van Oldenborgh, Martine van Kampen, Florian Göttke, kunstenaars duo Jannetje in ’t Veld/Toon Koehorst en het  kunstenaars duo Lonnie van Brummelen/Siebren de Haan, Soundtrackcity – Michiel Huijsman en Renate Zentschnig, Peter Taylor, Elian Somers, Miklos Gaál, Lisette Smits en Bik van der Pol in Air Berlin Alexanderplatz.

Voor wie?
De residency in AIR Berlin Alexanderplatz kan aangevraagd worden door beeldend kunstenaars en bemiddelaars. Bij aanvragen van duo’s of samenwerkingsverbanden moet ieder afzonderlijk een aanvraag indienen.
Onder een duo wordt verstaan: twee kunstenaars die structureel gezamenlijk werk maken. Samenwerkingsverbanden kunnen als (gelegenheids-) duo’s worden beschouwd, als ze voor de werkperiode een gezamenlijk plan indienen dat tot één resultaat leidt. Daarnaast moet een duo in staat zijn om samen in één beperkte ruimte te wonen en te werken.

Bedrag en werkperiode
De werkperioden die werden aangeboden zijn:
1 januari t/m 30 april 2018
1 mei t/m 31 augustus 2018
1 september t/m 31 december 2018

Het Mondriaan Fonds stelt per periode een beurs van 9.000 euro ter beschikking voor reis-, materiaal- en verblijfskosten. Dit bedrag is bedoeld voor één persoon. Daarnaast wordt van de gekozen resident een eigen bijdrage van 1.000 euro verwacht. De aanvrager moet in het aanvraagformulier aangeven hoe de eigen bijdrage wordt gefinancierd. Dat kan een eigen investering zijn, maar ook een bijdrage van derden, een renteloze lening van het Fonds Kwadraat of een bijdrage via crowdfunding.
Indien een duo of samenwerkingsverband voor de residency wordt geselecteerd, wordt het bedrag voor de residency verhoogd met een bedrag voor extra reiskosten en een evenredig bedrag voor de component kosten van levensonderhoud voor de andere aanvrager. De huur van de studio en woonruimte zijn niet in het subsidiebedrag opgenomen en worden rechtstreeks door het Mondriaan Fonds aan AIR Berlin Alexanderplatz voldaan.

Aanvragen
De deadline voor een aanvraag voor een werkperiode in 2018 was op 18 april 2017.
Voor meer informatie over AIR Berlin Alexanderplatz en de selectieprocedure kunt u contact opnemen met Sandra Nicolai of bel 020-5231523.

laatste wijziging: 22.03.2017