AIR Berlin Alexanderplatz – Duitsland

I.v.m. het coronavirus is de deadline van 20 april 2020 voor de Bijdrage Gastateliers voor binnen- en buitenland voorlopig uitgesteld. Zodra ze weer aangeboden kunnen worden, zullen we dat aankondigen via de website.

Voor wie: kunstenaars en bemiddelaars
Wat: drie werkperiodes van 4 maanden bij AIR Berlin Alexanderplatz
Wanneer: 1 januari t/m 30 april 2021, 1 mei t/m 31 augustus 2021 en 1 september t/m 31 december 2021
Deadline aanvragen: 20 april 2020, voor 17.00 uur 

Berlijn blijft onverminderd een stad met grote aantrekkingskracht op (internationale) kunstenaars. Berlijn geldt in Europa als één van de grootste culturele, politieke en wetenschappelijke centra. De stad staat ook bekend wegens het hoog ontwikkelde culturele leven, de liberale levensstijl, belangwekkende musea, de Berlin Biënnale, de Berlin Art Week en hedendaagse kunstinstellingen zoals KunstWerke (KW) Berlin. De artist-in-residency AIR Berlin Alexanderplatz is in 2010 opgericht door de kunstenaars Susanne Kriemann en Aleksander Komarov.

Kriemann en Komarov hebben zelf als artists-in-residence ondervonden dat er weliswaar vaak een goed atelier geboden wordt, maar dat de residencies met name gericht zijn op de productie van nieuw werk. Zij misten een platform dat artistiek onderzoek stimuleert en goede ondersteuning biedt in het leggen en bestendigen van contacten in de stad. Daarom bieden Kriemann en Komarov met AIR Berlin Alexanderplatz (ABA) een residency aan die meer de nadruk legt op ‘productie van kennis’. Dit doen zij door de residenten inhoudelijk en praktisch te ondersteunen en in directe verbinding te brengen met een uitgebreid en gericht netwerk in Berlijn.

Een essentieel onderdeel van de residency zijn de ‘Salons’, die de resident in samenwerking met het ABA-team concipieert. De salons bieden een basis om artistiek onderzoek op een persoonlijke wijze op meest uiteenlopende locaties in Berlijn te presenteren. Sociologische en politieke thema’s die in relatie staan tot het werk van de resident worden hier met specifieke kenners uit de Berlijnse kunst- en cultuurscène bediscussieert. De locatie en het formaat van de Salons worden aan de hand van het onderzoek van de resident gekozen. Naast salons worden regelmatig ‘studiobezoeken’ georganiseerd en gezamenlijk tentoonstellingen bezocht. Voor meer informatie over AIR Berlin Alexanderplatz: www.airberlinalexanderplatz.de

De residency is eind 2015 verplaatst van Alexanderplatz naar de nieuwe wijk: de Akazienkiez in het district Schöneberg. De Akazienkiez is een van de meest levendige wijken van Berlijn met veel historische gebouwen uit WOII zoals de Berlin Story Bunker en Pallasstrasse Hochbunker. Het Park am Gleisdreieck verbindt de Potzdammerplatz met Schöneberg. In de wijk bevinden zich veel gevestigde en nieuwe galeries en studio’s van kunstenaars. De residenten verblijven in een sfeervol ingericht tweekamerappartement.

In 2020 zullen Eric Peter, Igor Sevcuk en Anna Dasovic bij ABA verblijven. Eerder werkten Phelim Hoey, Zippora Elders en Ehsan Fardjadniya, Tamuna Vasili Chabashvili, Graham Kelly, Babette Kleijn, Goeun Bae, Rumiko Hagiwara, Nickel van Duijvenboden, Bojan Fajfric, Delphine Bedel, Olga Balema, Anna Okrasko, Katarina Zdjelar, Maartje Fliervoet, Stijn Verhoeff, Wendelien van Oldenborgh, Martine van Kampen, Florian Göttke, kunstenaars duo Jannetje in ’t Veld/Toon Koehorst en het  kunstenaars duo Lonnie van Brummelen/Siebren de Haan, Soundtrackcity – Michiel Huijsman en Renate Zentschnig, Peter Taylor, Elian Somers, Miklos Gaál, Lisette Smits en Bik van der Pol in ABA.

Voor wie?
De residency in AIR Berlin Alexanderplatz kan aangevraagd worden door beeldend kunstenaars en bemiddelaars. Bij aanvragen van duo’s of samenwerkingsverbanden moet ieder afzonderlijk een aanvraag indienen.
Onder een duo wordt verstaan: twee kunstenaars die structureel gezamenlijk werk maken. Samenwerkingsverbanden kunnen als (gelegenheids-) duo’s worden beschouwd, als ze voor de werkperiode een gezamenlijk plan indienen dat tot één resultaat leidt. Daarnaast moet een duo in staat zijn om samen in één beperkte ruimte te wonen en te werken.

Bedrag en werkperiode
De werkperioden die worden aangeboden zijn:

– 1 januari t/m 30 april 2021
– 1 mei t/m 31 augustus 2021
– 1 september t/m 31 december 2021

Het Mondriaan Fonds stelt per periode een beurs van 9.000 euro ter beschikking voor reis-, materiaal- en verblijfskosten. Dit bedrag is bedoeld voor één persoon. Daarnaast wordt van de gekozen resident een eigen bijdrage van 1.000 euro verwacht. De aanvrager moet in het aanvraagformulier aangeven hoe de eigen bijdrage wordt gefinancierd. Dat kan een eigen investering zijn, maar ook een bijdrage van derden, een renteloze lening van het Fonds Kwadraat of een bijdrage via crowdfunding.

Indien een duo of samenwerkingsverband voor de residency wordt geselecteerd, wordt het bedrag voor de residency verhoogd met een bedrag voor extra reiskosten en een evenredig bedrag voor de component kosten van levensonderhoud voor de andere aanvrager. De huur van de studio en woonruimte zijn niet in het subsidiebedrag opgenomen en worden rechtstreeks door het Mondriaan Fonds aan ABA voldaan.

Aanvragen
De deadline voor een aanvraag voor een werkperiode in 2021 is op 20 april 2020. Voor alle deadlines geldt dat aanvragen op de betreffende dag voor 17.00 uur ingediend moeten worden. Aanvragers moeten rekening houden met een behandeltermijn van drie maanden na de deadline.

Voor meer informatie over AIR Berlin Alexanderplatz en de selectieprocedure kunt u contact opnemen met Sandra Nicolai (020-5231551).

Een Bijdrage Gastateliers kan alleen worden aangevraagd tijdens jaarlijkse selectierondes die door het Mondriaan Fonds worden aangekondigd op de website. Bekijk voor meer informatie over de voorwaarden, beoordeling, aanvraagprocedure en checklist de toelichting Bijdrage Gastateliers.

Andere bijdragen voor residencies in binnen- en buitenland
Omdat per ronde slechts drie kandidaten voor een residency gekozen kunnen worden, zullen veel aanvragers teleurgesteld worden. Het Mondriaan Fonds wil daarom op de mogelijkheid wijzen dat voor een andere residency in Duitsland of andere landen een Projectinvestering Kunstenaar/Bemiddelaar aangevraagd kan worden, indien deze residency niet wordt aangeboden via het Mondriaan Fonds.

Dutch Culture/TransArtists verstrekt informatie over mogelijke ateliers of artists-in-residence-plekken in het buitenland.

laatste wijziging: 20.03.2020