MMCA Residency Changdong – Seoul, Zuid-Korea

Azië speelt een steeds grotere rol binnen de internationale kunstwereld. Met name Zuid-Korea staat de laatste jaren sterk in de belangstelling en het land kan gezien worden als een springplank naar andere Aziatische landen zoals Japan, Indonesië, Singapore. In 2014 heeft het Mondriaan Fonds een internationale studie/oriëntatiereis naar Zuid-Korea georganiseerd. De residency in het MMCA is een direct gevolg van deze reis.
Rondom de Olympische Winterspelen in Pyeongchang in 2018 wordt van september 2017 tot juni 2018 een programma ontwikkeld om in Zuid-Korea meer zichtbaarheid te genereren voor de Nederlandse kunst- en cultuur. In het kader van dit programma biedt het Mondriaan Fonds een residency van vier maanden aan in Seoul.

Zuid-Korea ontwikkelt zich snel op het gebied van de beeldende kunst en is met een enorme inhaalslag bezig. Er zijn interessante musea en presentatieplekken voor moderne en hedendaagse kunst, zoals het MMCA National Museum of Modern and Contemporary Art (waar de residency onderdeel van uitmaakt) en er zijn belangrijke privé musea zoals het Total Museum en het Artsonje Center, wat een belangrijk internationaal centrum voor culturele uitwisseling aan het worden is. Het Artsonje Center is na een grote verbouwing in mei 2017 heropend. De Koreaanse overheid investeert flink in beeldend kunst en creatieve industrie en heeft deze ook benoemd als een van de pijlers van de Koreaanse economie. De Koreanen maken overigens geen grote scheiding tussen beeldende kunst en design, zoals dat in het Westen gebruikelijk is.

Op het gebied van de beeldende kunst zijn er veel interessante initiatieven, zoals de stichting Samuso van curator Sunjung Kim, die in de gedemilitariseerde zone tussen Noord en Zuid-Korea interessante projecten tot stand brengt. Zo werden onder anderen Aernout Mik en Fahrettin Örenli uitgenodigd om hiervoor een project te ontwikkelen. En Zuid-Korea heeft maar liefst drie biënnales (de Busan Biënnale, de Gwangju Biënnale en de SeMA Biënnale Mediacity Seoul).

De MMCA Residency Changdong heeft negen studio’s, twee tentoonstellingsruimten en een grote buitenruimte waar gewerkt kan worden. De residenten maken deel uit van een (inter)nationaal residency programma waar naast Koreaanse kunstenaars meestal zes internationale kunstenaars verblijven.

 
 

Het MMCA organiseert regelmatig ‘field trips’ voor de (inter)nationale kunstenaars. Er zijn Open Studios en er vinden studio visits plaats, onder anderen door de curatoren van het MMCA (museum). De residency beschikt over een kleine bibliotheek met boeken over Koreaanse kunst, cultuur en taal.
Het gebouw van de MMCA Residency Changdong bevindt zich in het noorden van Seoul in een levendige buurt met veel restaurants en een traditionele markt om de hoek van de residency. De buurt is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en ligt op loopafstand van Bukhansan National Park, een berggebied in de stad met meer dan honderd boeddhistische tempels.
Het atelier omvat ongeveer 55 m2 en is basic ingericht. De resident woont in een klein 1-kamer appartement in de buurt. Klik hier voor meer informatie.

In 2018 verblijft Koen Taselaar in de residency. Eerder werkten Ksenia Galiaeva, Tim Breukers en Emily Bates als artists-in-residence met een bijdrage van het Mondriaan Fonds in dit atelier.

voor wie
De residency kan alleen aangevraagd worden door beeldend kunstenaars ouder dan 25 jaar.
Bij aanvragen van duo’s of samenwerkingsverbanden moet ieder afzonderlijk een aanvraag indienen.
Onder een duo wordt verstaan: twee kunstenaars die structureel gezamenlijk werk maken. Samenwerkingsverbanden kunnen als (gelegenheids-) duo’s worden beschouwd, als ze voor de werkperiode een gezamenlijk plan indienen dat tot één resultaat leidt. Daarnaast moet een duo in staat zijn om samen in één beperkte ruimte te wonen en te werken.

werkplan
Voor deze residency wordt geen concreet projectvoorstel verwacht, maar wel een duidelijke motivatie en werkplan. Het aanvraag formulier moet in verband met de eindselectie door de directie van MMCA Residency Changdong in het Engels worden ingevuld.

bedrag en werkperiode
De werkperiode in MMCA Residency Changdong die in deze ronde wordt aangeboden loopt van 1 april tot en met 31 juli 2018.
Het Mondriaan Fonds stelt voor de residency periode een bijdrage van 7.200 euro ter beschikking. Dit bedrag is bedoeld voor reis-, verblijf- en materiaalkosten voor 1 persoon. Daarnaast wordt van de gekozen resident een eigen bijdrage van 800 euro verwacht. De aanvrager moet in het formulier aangeven hoe de eigen bijdrage wordt gefinancierd. Dat kan een eigen investering zijn, maar ook een bijdrage van derden, een renteloze lening van het Fonds Kwadraat of een bijdrage via crowdfunding.

Indien een duo of samenwerkingsverband voor de residency wordt geselecteerd, wordt het bedrag voor de residency verhoogd met een bedrag voor extra reiskosten en een evenredig bedrag voor de verblijfskosten voor de andere aanvrager. De huur van het atelier/de woonruimte is niet in het subsidiebedrag opgenomen en wordt rechtstreeks door het Mondriaan Fonds voldaan.

Aanvragen
De deadline voor een aanvraag voor een werkperiode in 2018 was op 13 oktober 2017. Er kan niet met terugwerkende kracht aangevraagd worden. Voor meer informatie over MMCA Residency Changdong en de selectieprocedure kunt u contact opnemen met Mayke Jongsma,020-5231640.

Een Bijdrage Gastateliers kan alleen worden aangevraagd tijdens jaarlijkse selectierondes die door het Mondriaan Fonds worden aangekondigd op de website. Bekijk voor meer informatie over de voorwaarden, beoordeling en aanvraagprocedure de toelichting Bijdrage Gastateliers.

laatste wijziging: 16.08.2017