Residency Arita, Japan

Arita
Tilmann Meyer Faje, Arita Porcelain Industry (video still)
Tilmann Meyer Faje, Arita Porcelain Industry (video still)
Tilmann Meyer Faje, Arita Porcelain Industry (video still)
Arita Guesthouse Exterior

Het Mondriaan Fonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie bieden in 2020 opnieuw gezamenlijk twee residency perioden aan in de Japanse keramiekregio Saga. Beeldend kunstenaars en ontwerpers konden tot 2 september 2019 een voorstel in te dienen.

De werkperiode in Japan biedt aan veelbelovende kunstenaars en ontwerpers de ruimte om onderzoek te doen op artistiek en technisch gebied en hun eigen werk te ontwikkelen, waarbij er een intensieve wisselwerking moet ontstaan met de betrokken porseleinproducenten in de regio. Een belangrijk uitgangspunt van deze residency is om speciale technieken te leren binnen de oudste keramische industrie van Japan en deze in het eigen werk toe te passen.

Aanleiding
Het specifieke Arita-porselein staat bekend om zijn hoogwaardige kwaliteit, waarbij het handschilderwerk centraal staat. De porseleinindustrie en de traditie van porseleinbeschildering bestaat sinds 1616 tot op de dag van vandaag. Arita is een stadje in de provincie Saga op Kyushu, het op twee na grootste eiland van Japan.

Het ontwerpersduo Scholten & Baijings en de Japanse ontwerper Teruhiro Yanagihara hebben in samenwerking met het Mondriaan Fonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie deze residency opgezet om cross-overs en experiment te stimuleren en nieuwe samenwerkingen tussen Nederlandse kunstenaars & ontwerpers en Japanse porseleinproducenten te initiëren.

In 2020 zullen beeldend kunstenaars Sigrid Calon en Afra Eisma en ontwerpers Lisa Konno en Simone Post in Arita verblijven. Eerder verbleven beeldend kunstenaars Antye Günther, duo Heringa/Van Kalsbeek, Tilmann Meyer-Faje (bekijk hier de video documentaire die Tilmann Mayer , Isabel Ferrand, Henri Jacobs, Ruta Butkute de Roo, Susan Kooi en Helen -Faje maakte tijdens de Arita residency in 2018), Frik en ontwerpers Dinie Besems, Viktor Hachmang, Jan Broekstra, Floris van Wubben, Tijmen Smeulders en Aliki van der Kruis in de residency. Ruta Butkute de Roo hield tijdens haar verblijf een blog bij waarop ze informatie plaatste over haar onderzoek en werkproces en Henri Jacobs een blog met journaaltekeningen. Bekijk ook de website van de residency in Arita.

Praktische informatie over het verblijf
Voor de werkperiode van start gaat worden de residenten door Scholten & Baijings en Teruhiro Yanagihara gekoppeld aan een van de tien potteries in Arita. De pottery is tevens de contactpersoon die voor technische ondersteuning kan zorgen bij het Ceramic Technical Research Laboratorium in Arita. Er is een assistent/vertaler aanwezig die de residenten een aantal uren per week helpt bij besprekingen met de potteries en andere praktische vragen. Daarnaast is een Japanse begeleidster aanwezig die bemiddelt tussen de residenten en ze assisteert bij het vinden van hun weg in en rond Arita. De ervaringen en resultaten van de residency worden middels lezingen en/of workshops gedeeld in Arita en later in Nederland.

Per periode werken steeds een kunstenaar en een ontwerper in Arita. De residenten verblijven in een traditioneel Japans huis waar ieder een eigen kamer tot zijn beschikking heeft. De woonkamer, badkamer en keuken worden samen gedeeld.

Voor wie
De residency kan alleen aangevraagd worden door beeldend kunstenaars (via het Mondriaan Fonds) of door ontwerpers (via het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie). Bij aanvragen van duo’s of samenwerkingsverbanden moet ieder afzonderlijk een aanvraag indienen. Onder een duo wordt verstaan: twee kunstenaars die structureel gezamenlijk werk maken. Samenwerkingsverbanden kunnen als (gelegenheids)duo’s worden beschouwd, als ze voor de werkperiode een gezamenlijk plan indienen dat tot één resultaat leidt. Daarnaast moet een duo in staat zijn om samen in één beperkte ruimte te wonen en te werken.

Van de kunstenaars wordt enige basis kennis van het werken met keramiek verwacht. Een concreet projectvoorstel is niet nodig, maar wel een goede beschrijving van plannen en ideeën die de aanvrager tijdens de werkperiode wil uitvoeren.

Bedrag en werkperiode
De werkperioden die worden aangeboden zijn:
– 1 juni tot en met 31 augustus 2020
– 1 september tot en met 30 november 2020

De voorkeur voor de verblijfsperiode moet in het aanvraagformulier aangegeven worden.
Er zal naar gestreefd worden om zo veel mogelijk de periode van voorkeur toe te kennen.

Per periode wordt een bijdrage van 10.000 euro ter beschikking gesteld voor reis-, materiaal-, transport en verblijfskosten. De huur van de studio, de woonruimte en begeleiding worden direct door de Nederlandse Ambassade in Tokio aan Arita voldaan.

Indien een duo of samenwerkingsverband voor de residency wordt geselecteerd, wordt het bedrag voor de residency verhoogd met een bedrag voor extra reiskosten en een evenredig bedrag voor de component kosten van levensonderhoud voor de andere aanvrager.

Aanvragen
De deadline voor een aanvraag voor een werkperiode was op 2 september 2019.
Voor meer informatie over Arita en de selectieprocedure voor beeldend kunstenaars kunt u contact opnemen met Rob Knijn (020-5231509).

Beeldend kunstenaars kunnen aanvragen indienen via het online aanvraagsysteem van het Mondriaan Fonds. Bekijk voor meer informatie over de voorwaarden, beoordeling, aanvraagprocedure en checklist de toelichting Bijdrage Gastateliers. Ontwerpers kunnen aanvragen via het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Andere bijdragen voor residencies in binnen- en buitenland
Omdat per ronde slechts twee residenten voor een verblijf in Arita Residency gekozen kunnen worden, zullen veel aanvragers teleurgesteld worden. Het Mondriaan Fonds wil daarom op de mogelijkheid wijzen dat voor een andere residency in Japan of in andere landen een Projectinvestering Kunstenaar of Bemiddelaar aangevraagd kan worden.
Dutch Culture/TransArtists verstrekt informatie over mogelijke ateliers of artists-in-residence-plekken in het buitenland.

laatste wijziging: 05.07.2019