Projectstudio China – Beijing

Projectstudio China in Beijing Projectstudio China in Beijing

De uitgestrektheid en de chaos in Beijing maken een verblijf in deze stad tot een belevenis. Op het eerste gezicht lijkt Beijing misschien op een van de vele grote metropolen in Azië, maar de stad is gelaagder en complexer. Oude hutongs worden in rap tempo afgebroken om er nieuwe wijken met imposant hoge flatgebouwen voor in de plaats te zetten. De stad bevindt zich in een voortdurende staat van verandering. Welke effecten heeft dit bijvoorbeeld op de stad en zijn inwoners? De projectstudio biedt de mogelijkheid aan kunstenaars en bemiddelaars om zich tot deze snel ontwikkelende metropool te verhouden.

Het Mondriaan Fonds biedt een artist-in-residence plek in Beijing aan bij het Institute for Provocation (IFP), een onafhankelijk kunstplatform en projectruimte, waarmee sinds 2010 wordt samengewerkt. Door het combineren van de kunstenaarspraktijk, theoretische studie en sociaal engagement, fungeert het IFP als een dynamisch platform voor kunstenaars, curatoren en onderzoekers met verschillende achtergronden die elkaar op een inspirerende manier uitdagen. Dit doet het IFP onder andere door het werken met internationale artists-in-residence, het organiseren van tentoonstellingen, performances, screenings, conferenties en workshops.
Als een van de leidende onafhankelijke kunstruimtes in China heeft het IFP een sterk netwerk en werkt met verschillende projectruimtes en residentieplekken in andere steden in China samen. Naar aanleiding van de reiswensen van de voormalige residenten, wil het IFP die samenwerking verder uitbreiden zodat de residenten ook onderzoek kunnen doen en nieuw werk kunnen produceren binnen andere lokale contexten. Tot nu toe zijn samenwerkingen tot stand gebracht met instellingen als Shek Mai Space in Dongguan, Guangdong; Action Haus in Chengdu, Sichuan, and Xining Contemporary Art Space in Xining, Qinghai.

Na 8 jaar gewerkt te hebben vanuit het oude centrum van Beijing is het IFP in maart 2019 verhuisd naar het kunstdistrict 798, op de derde verdieping van een gebouw aan de rand van 798. Op de vierde verdieping van het gebouw bevindt zich een dakterras met uitzicht over de stad, kunstcentra en galeries en waar diverse activiteiten worden georganiseerd. Met deze nieuwe locatie wil IFP de nadruk blijven leggen op de dynamische relatie tussen de onafhankelijke institutionele praktijk en de veranderende maatschappij. Ook opent deze plek nieuwe perspectieven door een samenwerking met een tentoonstellingsruimte in 798, die dezelfde kritische gezichtspunten en enthousiasme met IFP deelt en waar het werk van de residenten gepresenteerd kan worden.
In het gebouw is ook ABC (Artbook in China) gevestigd, een jonge organisatie die zich focust op het publiceren, promoten en tentoonstellen van onafhankelijke kunstboeken in China. ABC organiseert jaarlijks ook de ABC Book Fair, een van de grootste kunstboekenbeurzen van Azië.
Het IFP is met ABC een samenwerking aangegaan en delen de begane grond, waar een boekwinkel is gevestigd en een tentoonstellingsruimte.

Het IFP nodigt kunstenaars en bemiddelaars met nieuwe inzichten, nieuwe denkwijzen en onderzoeksstrategieën uit om voor het residency programma aan te vragen. Aanvragers die geïnteresseerd zijn in het maken van kunstboeken als onderzoeksproject kunnen deze mogelijkheid in hun werkplan opnemen.

De residenten worden tijdens hun werkperiode ondersteund door het team van IFP en twee jonge Chinese kunstenaars, waarvan één aan de Goldsmith University in Londen is afgestudeerd met een focus op performance en video en één met een kunsthistorische achtergrond.
De resident heeft de beschikking over een ruime studio in 798 en woont in een tweekamerappartement van 90 m2 in een moderne en rustige woonwijk op 10 minuten fietsen van 798.

Voor meer informatie: www.iprovoke.org

In 2020 zullen Charlotte ten Raa en Quenton Miller in de projectstudio werken en in 2021 zal Martine Stig in China verblijven. Eerder verbleven Simon Wald-Lasowski, Goeun Bae, Yoeri Alexander Guépin, Dennis de Bel, Johan Kleinjan, Marc Oosting, Sascha Pohle, Lard Buurman, Charlott Markus, Michiel Hilbrink, Esther Kokmeijer, Maurice Bogaert, François Dey, Maja Bekan, Angela Serino, Zoro Feigl, Serge Onnen, Tudor Bratu, Ram Katzir, Roderick Hietbrink, Edwin Zwakman, Reinaart Vanhoe en Aram Tanis in dit atelier.

Voor wie?
De residency in de projectstudio kan aangevraagd worden door beeldend kunstenaars en bemiddelaars. Bij aanvragen van duo’s of samenwerkingsverbanden moet ieder afzonderlijk een formulier invullen. Onder een duo wordt verstaan: twee kunstenaars/bemiddelaars die structureel gezamenlijk werk maken. Samenwerkingsverbanden kunnen als (gelegenheids-) duo’s worden beschouwd, als ze voor de werkperiode een gezamenlijk plan indienen dat tot één resultaat leidt. Daarnaast moet een duo in staat zijn om samen in één kamer een half jaar samen te wonen.

Bedrag en werkperiode
De werkperiode in Projectstudio China die in deze ronde wordt aangeboden loopt van 1 juli t/m 30 december 2020.

Het Mondriaan Fonds stelt een beurs van 8.730 euro ter beschikking voor reis-, materiaal- en verblijfskosten. Dit bedrag is bedoeld voor één persoon. Daarnaast wordt van de gekozen resident een eigen bijdrage van 970 euro verwacht. De aanvrager moet aangeven hoe de eigen bijdrage wordt gefinancierd. Dat kan een eigen investering zijn, maar ook een bijdrage van derden, een renteloze lening van het Fonds Kwadraat of een bijdrage via crowdfunding.
Indien een duo of samenwerkingsverband voor de residency wordt geselecteerd, wordt het bedrag voor de residency verhoogd met een bedrag voor extra reiskosten en een evenredig bedrag voor de component kosten van levensonderhoud voor de andere aanvrager. De huur van de studio en woonruimte zijn niet in het subsidiebedrag opgenomen en worden rechtstreeks door het Mondriaan Fonds aan de Projectstudio China voldaan.

Aanvragen
De deadline voor een aanvraag voor een werkperiode was op maandag 2 september 2019. Voor meer informatie over Projectstudio Beijing en de selectieprocedure kunt u contact opnemen met Dewy Karsten Schüler (020-5231515).

Een Bijdrage Gastateliers kan alleen worden aangevraagd tijdens jaarlijkse selectierondes die door het Mondriaan Fonds worden aangekondigd op de website. Bekijk voor meer informatie over de voorwaarden, beoordeling, aanvraagprocedure en checklist de toelichting Bijdrage Gastateliers.

Andere bijdragen voor residencies in binnen- en buitenland
Omdat per ronde slechts twee kandidaten voor een verblijf in de Projectstudio Beijing gekozen kunnen worden, zullen veel aanvragers teleurgesteld worden. Het Mondriaan Fonds wil daarom op de mogelijkheid wijzen dat voor een andere residency in Beijing, China of andere landen een Projectinvestering Kunstenaar aangevraagd kan worden, indien deze residency niet wordt aangeboden via het Mondriaan Fonds.

Dutch Culture/TransArtists verstrekt informatie over mogelijke ateliers of artists-in-residence-plekken in het buitenland.

laatste wijziging: 12.07.2019