Schloss Ringenberg – Hamminkeln, Duitsland

Na een succesvol pilotprogramma zet het Mondriaan Fonds de samenwerking die het is aangegaan met Schloss Ringenberg in Duitsland voort, ditmaal met het programma ‘plug|in’. Met dit atelier wil het fonds jonge curatoren de gelegenheid bieden om in een andere omgeving en cultuur hun werk te verdiepen en daarop te reflecteren. De werkperiode biedt een uitgelezen kans om werkervaring op te doen, nieuwe velden te ontdekken en internationale contacten op te doen of uit te breiden. Plug|in is een Nederlands-Duits samenwerkingsproject waarbij één Nederlandse en één Duitse curator in de gelegenheid worden gesteld om een half jaar lang en met een eigen budget een programma samen te stellen bij verschillende musea en kunstcentra in het grensgebied. Het programma ‘plug|in’ wil inhoudelijk onderzoek doen naar de economische positie van jonge beeldend kunstenaars en curatoren en naar de mogelijkheid van een nieuwe economische infrastructuur voor kunstenaars, curatoren, musea, kunstinitiatieven en ondernemers uit de creatieve sector.

Een Duits-Nederlandse vakjury maakt op basis van de aanmeldingen een keuze voor geschikte kandidaten die al enige aantoonbare ervaring hebben in het veld, met een krachtig idee komen voor het programma en bereid zijn dat in de praktijk en in samenwerking met een jonge Duitse curator te toetsen.

Het ‘plug|in’ residency programma is praktijkgericht en de residenten worden intensief begeleid door het team van Schloss Ringenberg. Tegelijkertijd is er voldoende ruimte om eigen curatoriële ideeën en praktijken in het programma tot uitdrukking te laten komen.  Het praktische residency model waarbij in een half jaar tijd twee tentoonstellingen moeten worden gerealiseerd biedt een uitgelezen kans om praktijkervaring op te doen. Alle tentoonstellingen moeten worden vergezeld van een publieksprogramma zoals lezingen, rondleidingen en workshops. Daarnaast worden de curatoren betrokken bij de organisatie van twee conferenties.

In 2018 zijn de deelnemende musea Museum Het Valkhof in Nijmegen (eerste helft van het jaar) en KIT Kunst im Tunnel in Düsseldorf (tweede helft van het jaar). De deelnemende musea in 2017 zijn het TETEM in Enschede en Museum Kurhaus Kleve.

De residenten in 2018 zijn Adelheid Smit (eerste helft van het jaar) en Youri Appelo (tweede helft van het jaar). Vanaf 2010 hebben verder achtereenvolgens de volgende curatoren gebruik gemaakt van het atelier: Joanne Dijkman, Alexandra Landré, Kris Dittel en Suzie Herman (lees hier hun blog), Stephanie Noach, Nikolaas Lekkerkerk, Angela Jerardi, Petra Ponte, Joram Kraaijeveld en Inez Piso, Herbert Ploegman, Marie Stel.

Voor wie?
Het Mondriaan Fonds biedt een praktijkgericht buitenlandatelier specifiek voor jonge curatoren tot 35 jaar.

Bedrag en werkperiode
Voor 2018 zijn twee werkperiodes van een half jaar beschikbaar: de eerste periode start op 1 januari, de tweede op 1 juli. Tijdens de periodes werken één Nederlandse en één Duitse curator samen aan een tentoonstelling in Schloss Ringenberg en aan een museale tentoonstelling in Nederland of Duitsland. De curatoren werken en verblijven zes maanden lang in Schloss Ringenberg, een tentoonstellings- en artist-in-residence plek gelegen tussen Arnhem en Düsseldorf. De deelname van de Duitse curatoren wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Cultuur van de deelstaat Nordrhein-Westfalen en met Europese subsidie. Het Mondriaan Fonds draagt bij aan de deelname van de curatoren uit Nederland.

Elke curator krijgt een maandelijkse toelage van 1.250 euro als bijdrage aan de reis- en verblijfskosten. Van dit bedrag worden de kosten voor de studio huur (circa 375 euro) in mindering gebracht. De budgetten voor de realisering van de tentoonstellingen, de kosten voor de begeleiding van de curatoren en de kantoorkosten gedurende het project worden gefinancierd door het project ‘plug|in’.

Aanvragen
De werkperiode in Schloss Ringenberg maakt onderdeel uit van de bijdrage Gastateliers. Bekijk voor het indienen van een aanvraag de toelichting Bijdrage Gastateliers voor de voorwaarden, beoordelingscriteria en aanvraagprocedure.

Voor meer informatie over Schloss Ringenberg en de selectieprocedure kunt u contact opnemen met Philip Montnor, 020-5231655.

laatste wijziging: 27.07.2016