ZERO Foundation – Düsseldorf, Duitsland

aanvraag gesloten

Archief ZERO Foundation Archief ZERO Foundation

Voor wie: onderzoekers en curatoren
Wat: een residency bij ZERO Foundation in Düsseldorf
Wanneer: 1 augustus 2020 t/m 31 januari 2021
Deadline aanvragen: 24 februari 2020, voor 17.00 uur

In samenwerking met ZERO Foundation in Düsseldorf biedt het Mondriaan Fonds een residency van zes maanden aan, specifiek gericht op bemiddelaars niet ouder dan 35 jaar.

In het Düsseldorf van de jaren vijftig vond een jonge groep kunstenaars elkaar in hun zoektocht naar radicale nieuwe manieren om kunst te maken met een optimistische, experimentele en innovatieve houding. In 1957 muntten Heinz Mack, Günther Uecker en Otto Piene ‘ZERO’ als de naam voor hun nieuwe kunstbeweging en het tijdschrift dat daarbij hoorde.

De ZERO beweging was een nieuw begin: een bewuste breuk met conventies. De beknoptheid van het woord ZERO hielp de avant-garde stroming om binnen tien jaar een internationaal ‘merk’ te worden. In Nederland inspireerde het bijvoorbeeld de Nul-groep met de kunstenaars Armando, Jan Henderikse, Henk Peeters, Jan Schoonhoven en herman de vries.

In 2008, ongeveer 50 jaar na oprichting van ZERO, stichtten Mack, Piene en Uecker, in samenwerking met Museum Kunstpalast en op initiatief van Mattijs Visser, de ZERO Foundation. De ZERO Foundation is een academisch onderzoekscentrum met connecties over de hele wereld. Het neemt het erfgoed van ZERO als vertrekpunt om de kernideeën van de stroming levendig te houden en de dialoog tussen kunst, wetenschap en de maatschappij te stimuleren. De ZERO-kunstenaars organiseerden vele tentoonstellingen in musea en galerieën, maar het was voor hen even belangrijk om kunst op straat en in het landschap te brengen. In het kader van de viering van het zestigjarig bestaan van ZERO nodigde ZERO Foundation in 2017 internationale kunstenaars uit om vuur, water en licht als uitgangspunt te nemen voor nieuw werk langs de Rijn. Onder anderen de Nederlandse kunstenaars Nicky Assmann, Joris Strijbos en Zoro Feigl deden aan deze tentoonstelling mee.

Zero Foundation, Düsseldorf. Foto: Melanie Stegemann, 2018

Zero Foundation, Düsseldorf. Foto: Melanie Stegemann, 2018

Voor de residency die het Mondriaan Fonds in samenwerking met ZERO Foundation heeft opgezet worden onderzoekers en onafhankelijke curatoren uitgenodigd een werkplan in te sturen voor onderzoek dat zich op vergelijkbare wijze vanuit de lens van ZERO engageert met hedendaagse beeldende kunst. De resultaten van de residency moeten via een presentatie, lezing of andere vorm van publiek programma worden gepresenteerd. De ontwikkeling van de praktijk van de onderzoeker/curator staat centraal, maar extra uitwisseling tussen Nederland en Nordrhein-Westfalen (NRW), in wat voor een vorm dan ook, wordt aangemoedigd. De stichting huist sinds 2018 in het voormalige ateliergebouw van de ZERO grondleggers. Op vier verdiepingen bevinden zich een tentoonstellingsruimte, een presentatieruimte inclusief het historische ‘Brandatelier’ van Piene, het archief en kantoorruimtes. Voor het onderzoek kan de geselecteerde onderzoeker/curator gebruik maken van het archief en het internationale netwerk van de stichting. Als onderzoekscentrum heeft het museum recent samengewerkt met gerenommeerde internationale instellingen, zoals Centre national d’art et de culture Georges Pompidou in Parijs, Solomon R. Guggenheim Museum in New York en Martin Gropius Bau in Berlijn. In samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam realiseerde de ZERO foundation in 2015 de grootschalige tentoonstelling ZERO The International Art Movement of the 1950s and 1960s. De tentoonstelling trok 282.000 bezoekers, plus 30.000 deelnemers aan het publieke programma bestaande uit onder andere performances en een symposium.

ZERO Foundation biedt de bemiddelaar een platform om onderzoek te doen, ideeën uit te werken en het praktijk te positioneren binnen  het mondiale discours. In samenwerking met Lene ter Haar, medewerker cultuur van het Nederlandse consulaat in Düsseldorf, introduceert ZERO Foundation de bemiddelaar niet alleen in de kunstscene van Düsseldorf, maar ook in een groter netwerk van kunstenaars, initiatieven en instellingen in Keulen, Bonn en Münster. De deelstaat NWR is de dichtstbevolkte regio van Duitsland en dankzij haar industrie een van de belangrijkste innovatieve en economische motoren van Duitsland. Met Kunstsammlung NRW, K21, Kunstmuseum Bonn, Museum Folkwang, Museum Ludwig, Marta Herford, Dortmunder U, Kunsthalle Düsseldorf, Stoschek Collection en de verschillende Kunstvereinen kent de regio een uitstekende artistieke infrastructuur.

Op dit moment is de accommodatie van de resident nog niet bekend, maar in samenspraak met ZERO Foundation en het Nederlandse consulaat in Düsseldorf wordt naar een passende woonruimte gezocht.

ZERO Foundation
Voor wie?

De residency kan uitsluitend worden aangevraagd door bemiddelaars (onafhankelijke curatoren, critici, theoretici of beschouwers) die tenminste twee jaar actief zijn en niet ouder zijn dan 35 jaar.

Werkplan
Omdat een staflid van ZERO Foundation deel uitmaakt van de adviescommissie, moet het werkplan in het Engels of Duits worden aangeleverd.

Bedrag en werkperiode
De werkperiode die in deze ronde wordt aangeboden loopt van 1 augustus 2020 tot en met 31 januari 2021. Van de resident wordt verwacht dat zij tenminste drie maanden in Düsseldorf doorbrengt.

Het Mondriaan Fonds stelt een beurs van 10.800 euro ter beschikking voor reis-, materiaal- en verblijfskosten. Dit bedrag is bedoeld voor één persoon. Daarnaast wordt van de gekozen resident een eigen bijdrage van 1.200 euro verwacht. De aanvrager moet aangeven hoe de eigen bijdrage wordt gefinancierd. Dat kan een eigen investering zijn, maar ook een bijdrage van derden of een bijdrage via crowdfunding.

De huur van de woonruimte en de residencykosten zijn niet in het subsidiebedrag opgenomen en worden rechtstreeks door het Mondriaan Fonds aan ZERO Foundation voldaan.

Aanvragen
De deadline voor een aanvraag voor een werkperiode bij ZERO Foundation in 2020 was 24 februari 2020. In september 2020 wordt opnieuw een residency periode van zes maanden (mei – oktober 2021) aangeboden. Voor de exacte datum houd hiervoor onze website in de gaten.

Contact
Voor meer informatie over deze residency en de selectieprocedure kunt u contact opnemen met Philip Montnor via (020-5231655) of het algemene nummer bellen (020-5231523).

Bekijk voor meer informatie over de voorwaarden, beoordeling, aanvraagprocedure en checklist de toelichting Bijdrage Gastateliers.

Andere bijdragen voor residencies in binnen- en buitenland
Omdat per ronde slechts een kandidaat voor een onderzoeksperiode bij ZERO Foundation gekozen kan worden, zullen veel aanvragers teleurgesteld worden. Het Mondriaan Fonds wil daarom op de mogelijkheid wijzen dat voor een andere residency in Duitsland of andere landen een Projectinvestering Bemiddelaar aangevraagd kan worden, indien deze residency niet wordt aangeboden via het Mondriaan Fonds.

Dutch Culture/TransArtists verstrekt informatie over mogelijke ateliers of curator-in-residence-plekken in het buitenland.

 

laatste wijziging: 30.01.2020