Gastatelier Louwrien Wijers, Ferwerd

Gastatelier Louwrien Wijers (buiten) Gastatelier Louwrien Wijers

Gastatelier Louwrien Wijers (buiten)

Louwrien Wijers (1941) is beeldend kunstenaar en schrijver. Ze woont vlakbij Hallum in Friesland en werkt uit haar studio in het dorp Ferwerd. Wijers was vanaf begin jaren zestig betrokken bij internationale kunstbewegingen als Fluxus, conceptuele kunst en performance kunst en schreef hierover voor kranten en tijdschriften. Met het opzetten van een nieuw gastatelier wil ze haar ervaringen en uitgebreide archief inzetten als een bron van kennis en inspiratie voor een jongere generatie kunstenaars.

Gastatelier Louwrien Wijers (binnen)

Het Mondriaan Fonds ondersteunt voor 2016 twee werkperiodes van twee maanden voor beeldend kunstenaars en bemiddelaars: de eerste periode is van 1 juni t/m 30 juli, de tweede werkperiode is van 1 september t/m 31 oktober.

Het gastatelier van Louwrien Wijers bestaat uit twee locaties aan de Hoofdstraat in Ferwerd. Ferwerd is een terpdorp tussen Leeuwarden en Dokkum en ligt aan de Waddenzee. Het atelier is gevestigd in een voormalig winkelpand; hier bevindt zich ook het archief van Louwrien Wijers. Enkele huizen verderop is een eenvoudige woonruimte beschikbaar.

Voor het gastatelier staat de overdracht van kennis en ervaring centraal. Kunstenaars kunnen in het atelier nieuw, mogelijk site specifiek werk maken of onderzoek doen. Vertrekpunt voor het gastatelier is dat kunstenaars niet alleen door middel van kunstwerken maar ook door een meer directe inzet van creativiteit, sociale en economische verandering teweeg kunnen brengen en de manier waarop we denken en leven kunnen veranderen.

Een groot deel van het archief van Louwrien Wijers, dat enkele decennia omvat, bestaat uit interviews met kunstenaars, unieke notaties van performances en opnames van events. Hierbij is speciale aandacht voor een opmerkelijke reeks panelbijeenkomsten die Wijers in 1990 organiseerde in het Stedelijk Museum Amsterdam met als titel ‘Art meets Science and Spirituality in a changing Economy’. Gasten waren o.m. de Dalai Lama, Robert Rauschenberg, John Cage, Ilya Prigogine, Lawrence Weiner, Stanislav Menshikov, Marina Abramovic en Fritjov Capra. In 1996 publiceerde Wijers het boek ‘Writing as Sculpture’, een collectie van haar interviews tussen met o.a. Joseph Beuys, Andy Warhol en Robert Filliou. In 1995 kwam haar biografie uit over performance kunstenaar Ben d’Armangnac.

Tijdens hun werkperiode kunnen de kunstenaars een beroep doen op de tijd en kennis van Louwrien Wijers, ze krijgen toegang tot het archief en worden ondersteund bij praktische zaken en de eindpresentatie. De eindpresentatie vindt plaats in de atelierruimte van het gastatelier en wordt mogelijk georganiseerd i.s.m. andere kunstinstellingen uit de regio, zoals het Fries Museum of galerie Fred Wagemans in Beetsterzwaag.
Voor meer informatie: www.louwrienwijers.n

In 2016 werkt Menno Bijleveld in dit atelier. In 2017 zullen Edwin Stolk en Folke Janssen in dit gastatelier verblijven. In 2015 verbleven Aram Tanis en Marc Bijl in Gastatelier Louwrien Weijers. Lees hier het blog dat Aram Tanis bijhield.

laatste wijziging: 18.12.2015