Kaus Australis, Rotterdam

Kaus Australis Kaus Australis

Kaus Australis
Kaus Australis is een bijzondere woon- en werkruimte gehuisvest in een functioneel gebouw aan de noordrand van Rotterdam. Het kunstenaarsinitiatief heeft als doel het activeren van de ontwikkeling, beoefening en publieke belangstelling voor beeldende kunst, door middel van een internationaal residency programma. Zes kunstenaars hebben een vast atelier in Kaus Australis. Daarnaast zijn er 4 studioruimtes beschikbaar voor gastkunstenaars.

Kaus Australis

Het Mondriaan Fonds ondersteunt voor 2016 twee werkperiodes van drie maanden voor een beeldend kunstenaar of bemiddelaar, van 1 juli t/m 30 september en van 1 oktober t/m 31 december.

Kaus Australis bestaat uit twee vleugels die elk 5 ruimten bevatten, aan weerszijde gelegen van een 4 meter brede en 40 meter lange corridor. Ter hoogte van de entree bevinden zich kantoor, een grote open keuken en sanitair. Kunstenaars en tentoonstellingsmakers die een periode in Rotterdam willen werken staan deze faciliteiten ter beschikking. Kaus Australis wil in de eerste plaats een optimale studioruimte aanbieden, zodat kunstenaars zich kunnen concentreren op de artistieke ontwikkeling en ruimtelijke presentatie van hun werk. Anderzijds geven gemeenschappelijke faciliteiten en het beschikbare (lokale) netwerk de mogelijkheid voor ontmoeting en uitwisseling. Kaus Australis verzorgt introducties en legt contacten met organisaties in de levendige Rotterdamse kunstwereld.

Voor de Tijdelijke Binnenlandateliers wordt een gastatelier geboden van 120 m2 en 6 meter hoog. Woongelegenheid is mogelijk binnen het atelier met eenvoudig meubilair, een gemeenschappelijke keuken en sanitair. Kaus Australis beschikt niet over speciale technische werkplaatsen en levert geen kunstenaarsmaterialen. De stichting biedt echter contacten met gespecialiseerde instituten en bedrijven die advies, faciliteiten en materialen kunnen verschaffen.

Gastkunstenaars worden in de gelegenheid gesteld om gedurende hun verblijf werk te tonen aan een ruim of beperkt publiek en een werkperiode af te sluiten met een eindpresentatie. Deze presentatie kan plaatsvinden in het gastatelier of eventueel op andere locaties in Rotterdam of daarbuiten. Kaus Australis staat open voor ideeën en voorstellen die gericht zijn op de aanwezige presentatieruimtes en artistieke context.
Voor meer informatie: www.kausaustralis.org

In 2016 verblijven achtereenvolgens Femke Gerestein en Katherina Heil in dit atelier. In 2017 werkt Riëtte Wanders in Kaus Australis.

laatste wijziging: 18.12.2015