Luceberthuis, Bergen

Luceberthuis

Luceberthuis

Lucebert (1924-1994) is één van de bekendste Nederlandse kunstenaars van de 20ste eeuw. Hij was dichter, beeldend kunstenaar, fotograaf en jazzliefhebber en woonde en werkte tientallen jaren in het kunstenaarsdorp Bergen. Zijn atelier, gevestigd in de voormalige toonzaal van de verzamelaar Piet Boendermaker, is vanaf 2015 door de Stichting Lucebert ter beschikking gesteld aan beeldend kunstenaars, schrijvers en kunstenaars die cross-over werken in verschillende disciplines.

Luceberthuis (werkplaats). Foto: Pieter Boersma

Het Mondriaan Fonds ondersteunt voor 2016 één werkperiode van zes maanden voor een beeldend kunstenaar, van 1 juni t/m 30 november.

Het Luceberthuis beschikt over een groot woonhuis en atelier (ca. 300 m2). Het is volledig ingericht en beschikt over alle voorzieningen. Het grote en hoge atelier van Lucebert is in oorspronkelijk staat en heeft lichtinval van boven. Het atelier geeft een impressie van de plek waar de kunstenaar Lucebert zijn experimentele universum schiep, met zijn familie woonde en zijn kunstenaarsvrienden ontving. Het Luceberthuis ligt in een kleine woonwijk aan de rand van het centrum van Bergen. Bergen heeft een rijke historie als kunstenaarsdorp, waar o.a. de kunstenaars Leo Gestel, Charley Toorop, Edgar Fernhout en David Kouwenaar werkten. Het woonhuis van de schrijver Roland Holst wordt als artist-in-residence beschikbaar gesteld door het Letterenfonds.

Gezocht wordt naar beeldend kunstenaars waarvan de werkpraktijk aansluit bij het profiel van het Luceberthuis. Daarbij wordt in eerste instantie gedacht aan kunstenaars die werken vanuit een relatie tussen beeldende kunst en literatuur, beeld en taal. Kunstenaars die grenzen opzoeken en cross-over werken in verschillende disciplines worden uitgenodigd om een voorstel in te dienen. De eindpresentatie vindt plaats in het gastatelier en er zijn contacten met museum Kranenburgh in Bergen voor mogelijke presentatie in het museum.
Voor meer informatie: www.lucebertstichting.nl

In 2016 verblijft Bojan Fajfric in dit atelier. In 2017 zal Arjan van Helmond in dit atelier werken. Peggy Franck verbleef in 2015 in dit atelier.

laatste wijziging: 18.12.2015