M4gastatelier Amsterdam

M4 gastatelier (Tetterode) M4 gastatelier (Tetterode)

M4 gastatelier (Tetterode)

M4gastatelier is een bijzondere woon- en werkruimte gehuisvest in een tot ateliercomplex verbouwde Lettergieterij (Tetterode) in de Amsterdamse Kinkerbuurt/De Hallen. De artist in residence organisatie is opgericht in 2005 en is het initiatief van kunstenaars en curatoren uit Tetterode. Het gastatelier is 120 vierkante meter groot, heeft overvloedige lichtinval op het Noorden en een prachtig uitzicht over het centrum van de stad.

M4 gastatelier (binnen)

Het Mondriaan Fonds ondersteunt voor 2015 één werkperiode van vier maanden voor een beeldend kunstenaar, van 1 juni t/m 30 september. In 2015 verblijft Helen Dowling in dit atelier.

M4gastatelier is gericht op vernieuwende en experimentele projecten waarbij de maker centraal staat. Het beschikt over een hoge studio en presentatieruimte, twee slaapkamers, een woonverblijf/keuken en een badkamer. Het atelier biedt mogelijkheden voor een individuele werkpraktijk maar ook voor samenwerking voor 2 of 3 personen en is geschikt voor beeldend kunstenaars uit alle disciplines. M4 profileert zich met name als gastatelier voor onderzoeksgerichte projecten, waar het realiseren van beeldende kunst en research samen gaan. De fysieke indeling van het atelier, met gescheiden woon- en werkruimtes, biedt de gelegenheid om te experimenteren met verschillende vormen van (interdisciplinaire) samenwerking.

De kunstenaar krijgt ondersteuning bij het leggen van contacten met galeries, curatoren en collega kunstenaars, maar ook bij contacten met bedrijven en kunst- en wetenschappelijke instellingen in Amsterdam en daarbuiten. De kunstenaar kan in Tetterode expertise inwinnen en werkzaamheden laten uitvoeren door diverse bedrijfjes, zoals een houtwerkplaats, een metaalwerkplaats en diverse keramiekateliers. In overleg met de kunstenaar wordt de werkperiode afgesloten met een eindpresentatie en/of een debat, al dan niet samen met andere kunstinstellingen. Presentaties kunnen in overleg met de organisatie plaatsvinden in de atelierruimte van M4gastatelier, de projectruimte of de monumentale ontvangsthal van Tetterode.

M4gastatelier organiseert met regelmaat events en tentoonstellingen zoals West Wednesdays en Weiner Wall. Sinds de oprichting hebben zo’n 40 kunstenaars uit binnen- en buitenland gebruik gemaakt van M4gastatelier.
Voor meer informatie: www.m4gastatelier.nl en www.woonwerkpandtetterode.nl

 

laatste wijziging: 04.03.2015