Open Oproep Residency Arita, Japan 2018

Arita
Kiln Interior
Arita Guesthouse Exterior

Het Mondriaan Fonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie bieden in 2018 opnieuw gezamenlijk twee residency perioden aan in de Japanse keramiekregio Saga. Beeldend kunstenaars en ontwerpers konden tot en met 4 augustus 2017 een voorstel in te dienen.

De werkperiode in Japan biedt aan veelbelovende kunstenaars en ontwerpers de ruimte om onderzoek te doen op artistiek en technisch gebied en hun eigen werk te ontwikkelen, waarbij er een intensieve wisselwerking moet ontstaan met de betrokken porseleinproducenten in de regio. Een belangrijk uitgangspunt van deze residency is om speciale technieken te leren binnen de oudste keramische industrie van Japan en deze in het eigen werk toe te passen.

Aanleiding
Het specifieke Arita-porselein staat bekend om zijn hoogwaardige kwaliteit, waarbij het handschilderwerk centraal staat. De porseleinindustrie en de traditie van porseleinbeschildering bestaat sinds 1616 tot op de dag van vandaag. Arita is een stadje in de provincie Saga op Kyushu, het op twee na grootste eiland van Japan.

Het ontwerpersduo Scholten & Baijings en de Japanse ontwerper Teruhiro Yanagihara hebben in samenwerking met het Mondriaan Fonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie deze residency opgezet om cross-overs en experiment te stimuleren en nieuwe samenwerkingen tussen Nederlandse kunstenaars & ontwerpers en Japanse porseleinproducenten te initiëren.

In 2016 verbleven beeldend kunstenaars Henri Jacobs en Ruta Butkute de Roo en ontwerpers Jan Broekstra en Floris van Wubben in de residency. Ruta Butkute de Roo hield tijdens haar verblijf een blog bij waarop ze informatie plaatste over haar onderzoek en werkproces en Henri Jacobs een blog met journaaltekeningen. In 2017 werken beeldend kunstenaars Susan Kooi en Helen Frik en ontwerpers Tijmen Smeulders en Aliki van der Kruis in de Arita residency.

Bekijk ook de website van de residency in Arita.

Voor wie
De residency kan alleen aangevraagd worden door beeldend kunstenaars (via het Mondriaan Fonds) of door ontwerpers (via het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie). Bij aanvragen van duo’s of samenwerkingsverbanden moet ieder afzonderlijk een aanvraag indienen. Onder een duo wordt verstaan: twee kunstenaars die structureel gezamenlijk werk maken. Samenwerkingsverbanden kunnen als (gelegenheids)duo’s worden beschouwd, als ze voor de werkperiode een gezamenlijk plan indienen dat tot één resultaat leidt. Daarnaast moet een duo in staat zijn om samen in één beperkte ruimte te wonen en te werken.

Van de kunstenaars wordt enige basis kennis van het werken met keramiek verwacht. Een concreet projectvoorstel is niet nodig, maar wel een goede beschrijving van plannen en ideeën die de aanvrager tijdens de werkperiode wil uitvoeren.

Bedrag en werkperiode
De werkperioden die worden aangeboden zijn:
– 1 juni tot en met 31 augustus 2018
– 1 september tot en met 30 november 2018

De voorkeur voor de verblijfsperiode moet in het aanvraagformulier aangegeven worden.
Er zal naar gestreefd worden om zo veel mogelijk de periode van voorkeur toe te kennen.

Per periode wordt een bijdrage van € 8.000 ter beschikking gesteld voor reis-, materiaal-, transport en verblijfskosten. De huur van de studio, de woonruimte en begeleiding worden direct door de Nederlandse Ambassade in Tokio aan Arita voldaan.

Indien een duo of samenwerkingsverband voor de residency wordt geselecteerd, wordt het bedrag voor de residency verhoogd met een bedrag voor extra reiskosten en een evenredig bedrag voor de component kosten van levensonderhoud voor de andere aanvrager.

Praktische informatie over het verblijf
Voor de werkperiode van start gaat worden de residenten door Scholten & Baijings en Teruhiro Yanagihara gekoppeld aan een van de tien potteries in Arita. De pottery is tevens de contactpersoon die voor technische ondersteuning kan zorgen bij het Ceramic Technical Research Laboratorium in Arita. Er is een assistent/vertaler aanwezig die de residenten een aantal uren per week helpt bij besprekingen met de potteries en andere praktische vragen. Daarnaast is een Japanse begeleidster aanwezig die bemiddelt tussen de residenten en ze assisteert bij het vinden van hun weg in en rond Arita. De ervaringen en resultaten van de residency worden middels lezingen en/of workshops gedeeld in Arita en later in Nederland.

Per periode werken steeds een kunstenaar en een ontwerper in Arita. De residenten verblijven in een traditioneel Japans huis waar ieder een eigen kamer tot zijn beschikking heeft. De woonkamer, badkamer en keuken worden samen gedeeld.

Aanvragen
De deadline voor het indienen van een aanvraag was op 4 augustus 2017.

Beeldend kunstenaars kunnen aanvragen indienen via het online aanvraagsysteem van het Mondriaan Fonds. Bekijk voor het indienen van een aanvraag eerst de toelichting Bijdrage Gastateliers voor de voorwaarden, beoordeling en aanvraagprocedure. Ontwerpers kunnen aanvragen via het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Voor meer informatie over Arita en de selectieprocedure voor beeldend kunstenaars kunt u contact opnemen met Mayke Jongsma (020-5231640).