De Geheime Bunker (Studio Omstand), Arnhem

De geheime bunker De geheime bunker

Het Mondriaan Fonds ondersteunt voor 2019 één werkperiode van twee maanden voor een beeldend kunstenaar van 1 mei tot en met 30 juni. De deadline voor het indienen van aanvragen was op 16 juli 2018.

Studio Omstand is een projectbureau in Arnhem dat de relatie tussen hedendaagse beeldende kunst & het publieke domein onderzoekt. Dit initiatief runt een Artist in Residence programma in een verborgen atoombunker van de NAVO uit de Koude Oorlog. In de bossen nabij Arnhem, ligt object ‘5VEP’: een zogenoemd boosterstation met de codenaam ‘5VEP’. Dit boosterstation is gehuisvest in een bunker die is omgeven door een zandwal en bos. Hierdoor is de bunker ter plekke vanaf geen enkel punt zichtbaar.
De Geheime Bunker is een voor Nederland unieke residency: de locatie is geheim en zelfs onzichtbaar vanaf de openbare wegen. Er komt geen publiek en het gebouw is donker, koud en stil. De voorzieningen zijn sober: er is geen elektriciteit, verwarming, stromend water en geen wifi. Er staat een caravan waarin overnacht kan worden en waar op gas kan worden gekookt. Ook staat er een schaftkeet die naar eigen inzicht kan worden gebruikt om in te slapen en/of werken, maar het is ook mogelijk om in een B&B in de buurt te verblijven. Tegenover deze soberheid staan de voordelen van deze stille plek midden in de Veluwse bossen. De bunker is omgeven door een groene wal met prachtige bomen waarin verschillende vogelsoorten, vlinders en vleermuizen huizen. Het is een van de weinige plekken waar een kunstenaar echt in alle rust en vrijheid in de natuur kan werken.
Studio Omstand vindt het proces dat tijdens de werkperiode plaats vindt even belangrijk als de eventuele uitkomsten daarvan. Daarom is het proces te volgen op Pinterest en Facebook. Na afloop verzorgt de kunstenaar een terugblik in een zelf gekozen vorm. Dit kan een interview zijn met de curator van de residency, maar het mag ook een video of ander beeldverslag zijn. Aan het einde van de werkperiode wordt in overleg met de kunstenaar een solo-expositie gepland in Museum 5VEP. Dit is een ruimte in het gebouw waar Studio Omstand maandelijks het programma PULSE presenteert.
De plek is bij uitstek geschikt voor kunstenaars die open staan voor de ervaring van werken in afzondering en die willen ondervinden wat het leven in de natuur en onder primitieve omstandigheden doet met zichzelf, hun werk en werkproces. Een vooraf beoogd resultaat is dan ook niet het uitgangspunt voor een werkperiode in de Geheime Bunker. De kunstenaar moet open en nieuwsgierig zijn, waarbij de ervaring en het experiment voor op staan.
De geheime bunker
Voor meer informatie: www.geheime-bunker.nl
Aanvragen
De deadline voor het indienen van een aanvraag voor een werkperiode in 2019 was op 16 juli 2018. Bekijk voor het indienen van een aanvraag de toelichting Bijdrage Gastateliers voor de voorwaarden, beoordeling en aanvraagprocedure. Lees ook de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op bijdragen van het Mondriaan Fonds. 

Voor meer informatie over dit gastateliers en de selectieprocedure kunt u contact opnemen met Mayke Jongsma  of bel 020-5231640.

laatste wijziging: 17.07.2018