75 jaar vrijheid – Inleiding

aanvraag gesloten

In 2019 en 2020 vieren we dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd. Het kabinet heeft daarom op initiatief van staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) besloten eenmalig 15 miljoen euro extra te investeren in de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, zodat het verhaal van de oorlog op indringende wijze kan blijven worden verteld op een manier die de komende generaties aanspreekt en verbonden is met het belang van de waarden vrijheid en democratie. Ook als de komende jaren de ooggetuigen wegvallen.

Het kabinet zet met deze extra middelen in op de modernisering van een aantal oorlogsmusea, op vernieuwende presentaties, onderzoek naar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en op het creëren en optimaliseren van de digitale toegang tot bronnen en archieven van de Tweede Wereldoorlog. Focus van deze inzet ligt op de periode in de aanloop naar, tijdens of vlak na de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden.
Voor het inhoudelijk kader verwijzen we u graag naar het Referentiekader Tweede Wereldoorlog van het Platform WOII, en een publieksonderzoek, uitgevoerd in opdracht van het Platform WOII.

Op verzoek van de staatssecretaris van VWS schrijft het Mondriaan Fonds zes open oproepen uit:
Open Oproep Verbouwingen
Open Oproep Herinrichtingen van vaste WOII opstellingen
Open Oproep Vernieuwende presentatievormen
Open Oproep Grassroots voor zelfstandige initiatieven
Open Oproep Digitalisering
Open Oproep Onderzoek

Voor de Open Oproepen geldt de Regeling 75 jaar vrijheid.

laatste wijziging: 01.10.2019